Malá města na severu Čech řeší nedostatek zubařů

9. listopad 2016

Zubaři stárnou. Odcházejí do penze a ti mladí často v malých městech pracovat nechtějí. Důsledkem je nedostatek lékařů, kteří řeší například i v Lounech. Všichni stomatologové ve městě mají plné stavy a další pacienty nepřijímají.

„Mám tolik klientů, že nejsem schopen vzít nikoho dalšího natrvalo do své péče. Denně máme několik telefonátů od lidí, kteří by k nám chtěli docházet, ale musíme je bohužel odmítat,“ říká zubař Miloslav Dragoun, který už je v penzijním věku.

Situaci v Lounech výrazně zhoršil loňský odchod dvou zubařek do důchodu. Další dvě přestanou ordinovat v příštím roce. Což způsobí problémy i Zdence Hanfové: „Nemám ke komu chodit. Přece nebudu dojíždět 50 kilometrů k zubaři!“

Manžel paní Hanfové jezdí k zubaři až do Prahy. A podobně jsou na tom i další obyvatelé. Často přicházejí na radnici a stěžují si.

„Jestliže k vám přijde paní, které je 75 let a pláče vám v kanceláři, že nemůže sehnat zubaře, má těžce nemocného manžela a byla odkázána do Kryr, které jsou od nás 40 kilometrů daleko, tak to nemůže nechat klidným nikoho,“ popisuje starosta města Radovan Šabata z hnutí Unie pro sport a zdraví.

Všeobecná zdravotní pojišťovna argumentuje tak, že zákonem stanovené podmínky splňuje.

„Obecně závazný předpis stanoví, že síť takzvané primární péče, kam spadají i praktičtí stomatologové, musí být tak hustá, aby každý měl nejbližšího lékaře v dojezdové vzdálenosti do 35 minut jízdy autem. VZP tento předpis splňuje v celém území České republiky,“ konstatuje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Radnice by ráda do města přilákala nové zubaře, ale prostředky, jak to udělat, nemá.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio