Maďarská zelňačka
Ale s českým fortelem vařená!
Suroviny:
500 g brambor
250 g kysaného zelí
4 dl kysané smetany
1 dobrá klobása nebo kousek uzeného masa
4 lžíce hladké mouky
1 lžíce sladké mleté papriky
3-4 lžíce másla
2 žloutky
trochu mléka
sůl
kmín
Postup:
- Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, dáme sůl a kmín a dáme vařit.
- Po chvíli přidáme zelí (pokud má dlouhé nudličky, překrájíme ho), klobásu nakrájenou na kolečka nebo nakrájené uzené maso a uvaříme do měkka.
- Mouku rozmícháme v kysané smetaně, přidáme do polévky, povaříme a nakonec vylepšíme mletou paprikou, kterou rozetřeme do másla a přidáme i žloutky rozkvedlané v troše mléka. Naposledy povaříme.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Božena Tompichová!
Související
-
Vídeňská zelňačka
Jméno má podle párků, které můžete vyměnit a máte pak třeba zelňačku debrecínskou…
-
Zelňačka po luhačovsku
Snad ten recept měl přijít na řadu dřív, bývá to dobrý „spravováček“ po silvestrovských oslavách, ale zahřeje a potěší i jindy v průběhu zimy…
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.