Maďarská zelňačka
Ale s českým fortelem vařená!
Suroviny:
500 g brambor
250 g kysaného zelí
4 dl kysané smetany
1 dobrá klobása nebo kousek uzeného masa
4 lžíce hladké mouky
1 lžíce sladké mleté papriky
3-4 lžíce másla
2 žloutky
trochu mléka
sůl
kmín
Postup:
- Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, dáme sůl a kmín a dáme vařit.
- Po chvíli přidáme zelí (pokud má dlouhé nudličky, překrájíme ho), klobásu nakrájenou na kolečka nebo nakrájené uzené maso a uvaříme do měkka.
- Mouku rozmícháme v kysané smetaně, přidáme do polévky, povaříme a nakonec vylepšíme mletou paprikou, kterou rozetřeme do másla a přidáme i žloutky rozkvedlané v troše mléka. Naposledy povaříme.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Božena Tompichová!
Související
-
Vídeňská zelňačka
Jméno má podle párků, které můžete vyměnit a máte pak třeba zelňačku debrecínskou…
-
Zelňačka po luhačovsku
Snad ten recept měl přijít na řadu dřív, bývá to dobrý „spravováček“ po silvestrovských oslavách, ale zahřeje a potěší i jindy v průběhu zimy…
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.