Lživé kameny z Marrákeše

11. květen 2013

Historie vědy je spletitá jako život sám. Daleko lépe se v ní zorientujete, pokud máte opravdu zasvěceného průvodce.

V historii vědy najdete slepé uličky, tragédie, přetvářku i zášť, podvody, omyly, chvíle prozření, svatého nadšení i slávy. Nic z toho se nevyhýbalo ani nejslavnějším lidem, kteří se kdy honosili příslušností k vědeckému stavu. Stejně jako o svatých, i o vědcích se vyprávějí legendy. Někdy jsou to příběhy pravdivé, jindy jen zčásti; existují však i zcela vylhaná vyprávění, jejichž cílem mělo být třeba i snížení zásluh badatele spojené s odsunem na vedlejší kolej vědy...

Specialistou na odhalování zaprášených zákoutí minulosti byl americký paleontolog, evoluční biolog a historik vědy Stephen Jay Gould. Celých 27 let psal pro magazín Natural History eseje, které pak vycházely knižně. Předposlední z Gouldových knih, Lživé kameny z Marrákeše, si můžete přečíst i v českém překladu, který vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Gouldovy eseje vyprávějí příběhy z počátků paleontologie, kdy se vědci snažili pochopit, co jsou fosilie a jak vlastně vznikají; věnují se také počátkům skutečného vědeckého studia přírody v revoluční Francii na přelomu 18. a 19. století. Milovníky vědy nepochybně zaujmou i Gouldovy vhledy do života a vývoje vědeckých názorů čtyř velikánů viktoriánské vědy 19. století – Lyella, Darwina, Owena a Wallaceho. Dostane se jim důkazů o tom, že i příběhy z minulosti vědy mají tendenci se opakovat a v samotném závěru je autor potěší několika příběhy na věčné téma evoluce, které se ostatně proplétá celým souborem Gouldových esejů. Není to lehké čtení, ale rozhodně velmi, velmi inspirativní.

Lživé kameny z Marrákeše

GOULD, Stephen Jay: Lživé kameny z Marrákeše. Praha: Mladá fronta, 2011. ISBN 978-80-204-1967-5.

Vysíláno v Planetáriu 20/2013, 11. května 2013.

Rubrika Kniha měsíce se vysílá každé druhé Planetárium v měsíci. Knihu můžete vždy v daném měsíci vyhrát v soutěži Planetária.

autor: frv
Spustit audio