Lovosice začínají řešit přestupky překročení rychlosti v dálničních tunelech na D8

4. říjen 2018

Lovosice už začaly zpracovávat data z úsekového měření v tunelu na dálnici D8. Řidiči tam můžou jezdit maximální rychlostí 80 km/h. Naopak v Ústí nad Labem magistrát se zpracováváním přestupků ještě nezačal.

Silničáři už dopravní policii předávají data ze všech tunelů na dálnici D8.

Měříme ve všech tunelech, data jsou validní… Předáváme je dopravní policii, která rozhoduje, zda došlo, nebo nedošlo, k přestupku. Pokud policie vyhodnotí, že přestupek spáchán byl, předává ho k řešení obci s rozšířenou pravomocí, respektive příslušnému městu,“ uvedl Jan Rýdl z ŘSD.

Se zpracováním údajů už začal lovosický městský úřad.

„Odbor dopravy městského úřadu Lovosice řeší přestupky z úsekového měření rychlosti v tunelu na dálnici D8,“ potvrdila bez dalších podrobností Ivana Kocánková z lovosického městského úřadu.

Podle ŘSD se měřený úsek u Prackovic skládá z tunelů Radejčín a Prackovice a mostu, který je spojuje. Přestupky řidičů jedoucích od Ústí na Prahu zpracovává městský úřad v Lovosicích. Druhý směr pak putuje do Ústí nad Labem.

Ústecký magistrát zatím s řešením přestupků nezačal

Ústecký magistrát ale se zpracováním údajů z měření nezačal – opírá se o výklad krajského úřadu.

„Město je na tento stav připraveno, každopádně čekáme na rozhodnutí nadřízeného orgánu, tedy krajského úřadu. Máme připravenou personální změnu, připravena jsou dvě tabulková místa na oddělení přestupků, a připraven je i software,“ shrnula mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová.

Nadřízeným úřadem magistrátu je ústecký krajský úřad. Podle dřívějšího vyjádření vedoucího krajského odboru dopravy Jindřicha Fraňka by měly záznamy o přestupku od policie vypadat jinak: „Policie by se měla snažit zjistit, kdo ten přestupek skutečně spáchal, ne jen předat informaci o vozidle. Protože se přece snažíme dopadnout viníka přestupku, tak by to nemělo být primárně směřováno na provozovatele vozidla.“

Automatické měření rychlosti například v tunelu Panenská tak stále nemá využití. Řidiči by ale přesto rychlost v tunelech překračovat neměli.

„Ať už tam to měření je, či není, je každý řidič povinen jet maximálně 80 km/h. Pokud se někdo rozhodne, že mu to za to stojí, nebo na to zapomněl, nebo cokoliv, tak je potřeba, aby na D8počítal s pokutou,“ dodal Jan Rýdl z Ředitelství silnic a dálnic.

autor: bach
Spustit audio

Související