Lounsko: Choval tři lvy bez povolení a ve špatných podmínkách. Odhalila to veterinární kontrola

20. březen 2019 14:27

Chovatel si začátkem března přivezl na Lounsko tři lvy, přitom ale neměl potřebné povolení. Zvířata navíc žila v nevyhovujících podmínkách, které byly nebezpečné pro ně i pro lidi. Případ řešila krajská veterinární správa.

Veterináři se o chovateli dozvěděli od krajského úřadu, kam si přišel vyřídit změnu vlastníka v certifikátu chráněných zvířat. Právě na kraji zjistili, že nemá povolení k dovozu a upozornili na to veterinární správu.

Veterinární správa hned druhý den, shodou okolností v den, kdy lev na Vsetínsku zabil chovatele, dorazila na kontrolu.

Lvi v nevyhovujících podmínkách žili vedle obytné zóny

Lvi žili podle Lenky Hanušové v malé kleci, kde neměli takzvaný únikový prostor.

„Může dojít k potyčkám – při potravě, nebo při čemkoliv jiném, a oni nemají kam zmizet, kam ustoupit. Krmení těchto zvířat probíhalo přes mříže prostrkováním kuřecích zbytků. Vedle navíc byla minizoo pro přežvýkavá zvířata, a jednou stranou do toho výběhu lvů zasahovala,“ popsala Hanušová.

V této kleci žili tři lvi

Ke kleci mohli bez omezení i lidé – přes silnici je přitom obytná zóna a Lenka Hanušová nechtěla ani domýšlet, co by se mohlo stát, kdyby lvi utekli.

Po kontrole veterinářů odvezl majitel lvy na královéhradecko, kde mají standardní podmínky – i to si státní veterináři zkontrolovali.

Samotnou výši pokuty řeší radnice v Lounech – jde jednak o to, že majitel neměl povolení, a také o týrání zvířat.

Státní veterinární správa v Ústeckém kraji loni řešila přes 100 případů týrání zvířat

Za rok 2018 řešila veterinární správa 500 podnětů – týrání zvířat se přitom prokázalo ve 110 případech.

Lenka Hanušová zmínila například 23 osamělých zvířat v panelovém domě v Litvínově – kromě psa tam bylo 17 koček, 2 želvy, 2 agamy, leguán, všichni bez jídla a pití.

Zástupce družstva veterinářům byt otevřel za přítomnosti strážníků i policistů. Litvínovská radnice nakonec dala majitelce pokutu 10 tisíc korun.

Týrání se netýká jen domácích mazlíčků – krajská veterinární správa zaznamenala také prohřešky při chovu hospodářských zvířat.

 

Spustit audio

Související