Ústecká ZOO přišla o jeden ze svých symbolů. Slonici Kalu museli veterináři utratit kvůli zdravotním problémům

5. únor 2019 10:00

Kala byla v ústecké ZOO od roku 1985. Informaci potvrdila mluvčí zoologické zahrady Věra Vrabcová: „Museli jsme přistoupit k eutanazii kvůli aktuálnímu zdravotnímu stavu, protože se nám v posledních týdnech stalo, že Kala několikrát upadla a nebyla schopná se sama postavit, což se tedy stalo v pondělí odpoledne i ve výběhu, takže po zhodnocení celkového zdravotního stavu jsme se rozhodli pro toto řešení."

Kali je slon indický, pochází z volné přírody do ZOO v Ústí přišla v roce 1985 z Vietnamu. Tehdy jí podle odhadů byl asi jeden rok. Přišla totiž o matku a pečovali tam o ni lidé. Od té doby také měla problémy s levou nohou. Staré poranění bylo sice zahojené, ale podle Vrabcové bylo jasné, že končetina byla zaškrcená a neteklo do ní dost krve. Zřejmě byla držena na řetězu.

ZOO chová ještě slonici Delhi. Jaký bude další osud chovu slonů v ústecké ZOO, je podle Vrabcové otázkou dalších jednání. Kosterní pozůstatky slonice Kaly ale mají být časem vystaveny v ústeckém muzeu, kde už je vycpanina a kostra populárního orangutana Ňuňáka, který byl také utracen kvůli zdravotním problémům.

Spustit audio