Litoměřický soud odročil jednání s Kinským

17. říjen 2003
Zprávy

Ani napodruhé nezačal soud v Litoměřicích projednávat žalobu, kterou se František Oldřich Kinský domáhá majetku na Litoměřicku. Kvůli hospitalizaci jeho advokáta v nemocnici bylo líčení odročeno na 19. listopadu. Kinský se na Litoměřicku domáhá nevelkých pozemků v katastru obcí Martiněves a Charvatce.

Právní zástupce Kinského Jaroslav Čapek zaslal omluvu až ve čtvrtek pozdě odpoledne faxem. Soudkyně Iveta Hořejší chtěla projednávat listinné důkazy, které dosud nebyly čteny. Soud měl také v úmyslu sdělit prokázané a neprokázané skutečnosti a vyzvat obě strany sporu k vyjádření. Kinský se na Litoměřicku domáhá nevelkých pozemků v katastru obcí Martiněves a Charvatce. Starosta Martiněvsi Jaroslav Kalina uvedl, že v jejich případě jde o 35 arů, jejichž část dosud sloužila místnímu družstvu jako složiště. Podle něj problém s pozemky vznikl už nedotažením reformy z roku 1919 a pak i Benešových dekretů:"Pokud to stát zanedbal a prokáže se, že my máme vydržovací právo, tak by to mělo patřit prostě tý obci." Minulý týden soud v Děčíně zamítl dvě Kinského žaloby o majetek na Děčínsku. Další tři odročil soud v Chrudimi.

Kinský, který žije v Argentině, u nás podal celkem 157 žalob o majetek v hodnotě přibližně 40 miliard korun a pět z nich zatím vyhrál. Jeho advokát tvrdí, že nemovitosti byly zabaveny neoprávněně, protože je nevlastnil Kinského otec, ale právě jeho syn František Oldřich, na kterého se prý Benešovy dekrety nevztahují.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio