Litoměřická Palačinkárna slaví 10 let existence. Zaměstnává lidi s mentálním i tělesným postižením

11. říjen 2024 08:11

Litoměřická Palačinkárna 10. října oslavila 10 let od svého vzniku. Sociálně terapeutický podnik zaměstnává převážně lidi s mentálním nebo tělesným postižením. Za dobu své existence zaměstnala desítky klientů s handicapem, které se tímto způsobem snaží co nejvíce zapojit do běžného života.

„Jezdíme sem s kamarádem z Lovosic autobusem. Baví mě to tady – děláme toasty, palačinky. Všechno, co tady vidíte, děláme,“ shrnuje číšník Martin, který v Palačinkárně pracuje více než rok.

Palačinkárna ale není jediná sociálně-terapeutická dílna v Litoměřicích.

„Teď nově je zřízená truhlářská dílna, máme keramikou dílnu, výrobu svíček a mýdla, šicí a aranžérskou dílnu a otevřeli jsme i dílnu, kde je možnost arteterapie, muzikoterapie a teď nově máme i králíkoterapii,“ vypočítává vedoucí dílen Petra Chmátalová.

Celkem sem dochází 69 lidí s mentálním nebo zdravotním postižením.

„Uživatelé přibývají – zájem je o Palačinkárnu. Rozhodně to tam ale nemají jednoduché – já sama bych byla nervózní, kdybych měla obsluhovat příchozí návštěvníky, takže klobouk dolů. Velké poděkování ale patří především celému týmu pracovníků sociálně-terapeutických dílen. Obdivuji jejich vlídnost, úctu a respekt, s jkým jednají s uživateli,“ dodává Chmátalová.

Ústecký kraj sociální podnikání podporuje

Počet podobných sociálních podniků v celém Ústeckém kraji stoupá. Aktuálně jich je kolem 40.

„Máme na to i náš vlastní dotační titul – Podpora sociálního podnikání v Ústeckém kraji. Tam mohou jednotliví aktéři čerpat jak na zahájení činnosti, tak na její průběh,“ dodává první náměstek hejtmana Jiří Kulhánek z ODS.

Spustit audio

Související