V bývalých kasárnách Pod Radobýlem v Litoměřicích vzniklo chráněné bydlení pro lidi s mentálním postižením

24. listopad 2022 15:25

Budova bývalé vrátnice kasáren Pod Radobýlem v Litoměřicích bude mít brzy nové nájemníky. Místo vojáků tam najde svůj domov 12 lidí s mentálním postižením. Během dvanáctihodinových směn na ně budou dohlížet pečovatelé, sociální pracovníci a terapeuti z litoměřické diakonie. V takzvaném chráněném bydlení se mají klienti naučit větší samostatnosti.

„Jdeme do patra, kde jsou takové dva komunitní byty. V každém z nich je pár pokojíčků s vlastním sociálním zařízením,“ vysvětluje Pavla Albrechtová z litoměřické diakonie při prohlídce zrekonstruované budovy, ve které nově vzniklo chráněné bydlení pro dospělé s mentálním postižením. Přestavba trvala dva roky a vzniklo celkem 12 bytů pro chráněné bydlení.

Objekt město v roce 2018 darovalo litoměřické Diakonii. Ta za pomoci 25ti-milonové dotace z evropského programu iROP budovu upravila.

Podle ředitelky litoměřické diakonie Ireny Opočenské práce na domě ale ještě úplně neskončily. „Ještě nám zbývá doplatit ty vícepráce. Teď jsme v takové přechodové fázi, kdy se zaplatí faktura a čeká se, až iROP tu částku refunduje.“

První klienti se do nového chráněného bydlení začnou stěhovat už 28. listopadu.

Spustit audio

Související