Litoměřická nemocnice má zůstat ve vlastnictví města, kraje nebo státu. Rozhodli o tom obyvatelé v referendu

9. listopad 2019

V pátečním referendu tak odmítli prodej nemocnice soukromé firmě. Privatizace se obávala skupina nespokojených zaměstnanců zdravotnického zařízení i veřejnosti.

Vyvolali proto referendum o další budoucnosti nemocnice. Ta má podle výsledku hlasování zůstat pouze ve vlastnictví města, kraje nebo státu.

„Do hlasovacích místností dorazilo neuvěřitelných 52,31 procent oprávněných voličů, a z toho 95,87 zodpovědělo Ano na otázku tohoto referenda,“ potvrdila výsledky plebiscitu o budoucnosti nemocnice mluvčí měst Eva Břeňová.

Lidé tak odmítli možnost, že by město prodalo zdravotnické zařízení soukromé firmě. Vedení města původně o prodeji provozu zdravotnického zařízení uvažovalo. Po kritice ale nakonec od plánů ustoupilo.

S výsledkem referenda byla spokojená vrchní sestra nemocnice a členka přípravného výboru pro referendum Alena Rožcová: „Jsme nadšeni. Děkujeme občanům, že se v hojném počtu více než padesáti procent dostavili k historicky prvnímu referendu. Jsme v České republice prvním referendem, které mimo volby bylo úspěšné a platné,“ uvedla.

Výsledek hlasování kvitoval i místostarosta města a poslanec Karel Krejza z ODS. Podle něj referendum potvrdilo vyjednávání města s Ústeckým krajem o převodu nemocnice pod Krajskou zdravotní: „Správná cesta bude dokončit jednání s Krajskou zdravotní a doufám, že veřejné přísliby od náměstka hejtmana Rybáka a hejtmana Bubeníčka budou co nejrychleji naplněny, aby nejistota skončila a lékaři se mohli v klidu věnovat své práci,“ prohlásil.

Přípravný výbor pro referendum původně požadoval, aby se referendum konalo v příštím roce společně s krajskými volbami. Důvodem byly obavy z nízké účasti hlasujících. Městští zastupitelé ane nakonec rozhodli o konání referenda v dřívějším termínu. Cílem bylo podle vedení města uklidnění situace v nemocnici.

autoři: Jan Bachorík , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související