Lidé začali shánět kominíky. Před topnou sezonou potřebují vyčistit komín a revizní zprávu

3. říjen 2023 13:41

Kominíkům začíná hlavní sezona. Lidi začínají topit – potřebují proto vyčistit komíny a také revizní zprávu o tom, že mají spalinové cesty v pořádku. Kdo si kominické služby neobjednal s předstihem, musí si teď v Ústeckém kraji na volný termín nějaký čas počkat.

„Topím jenom dřevem – je tam všude narovnané. Mám litinu, když se to roztopí, tak ten víkend je hrozně příjemný,“ popisuje Eva Pavlasová.

Loni nechala komín nově vyvložkovat. Opravu dělala kominická firma, u které je dlouholetou klientkou. „Připomněli mi také, když jsem náhodou zapomněla, že nemám revize,“ popisuje paní Pavlasová.

Kominík Přemysl Pokorný z Teplicka se chystá do akce

Zkontrolovat a vyčistit komín právě přijel Přemysl Pokorný. „Vyčistím a zkontroluji komíny, které jsou v provozu,“ vysvětluje a dodává: „Paní topí velmi dobře, takže je ten komín čistý.“

Větší zájem o kominické služby většinou přichází s prvním ochlazením. „Lidi teď začínají volat na pravidelné čištění komínů a údržbu, takže ty telefony docela drnčí. Ten letošek je ale oproti loňsku klidnější – tehdy to byl v důsledku války a krachu Bohemia Energy obrovský blázinec – nic nebylo, ceny rostly oproti předchozím rokům o třicet či čtyřicet procent,“ přibližuje Pokorný.

Na kominické služby si teď tedy někteří zákazníci počkají déle. Podle mluvčího Společenstva kominíků České republiky Martina Zemana ale kominíků přibývá. Často rekvalifikací, o řemeslo už ale začínají mít zájem také školáci z devátých tříd, kteří nastupují do učilišť.

Spustit audio

Související