Školka v Bořislavi na Teplicku zavádí novinky pro odpolední odpočinek dětí

21. srpen 2023 14:00

Nucení k jídlu nebo ke spaní po obědě ve školkách je podle České školní inspekce přežitek. Školky mají pro odpočinek připravit vyhovující program i pro děti, které spát nechtějí.

Dominika Palíková si školku chválí: „Náš syn se do školky těší. Krásně se tam rozpovídal, je tam spokojený a je vidět, že je šťastný.“

Podobně mluvili i další rodiče, kteří přišli na mimořádné zasedání zastupitelů, jiní ovšem v červnu poslali stížnost České školní inspekci. Mimo jiné kvůli incidentu, za kterým podle ředitelky školky stálo nedorozumění během oběda.

Školka v Bořislavi na Teplicku

„Tu polévku po mně dokonce hodil, když jsem po něm chtěla, aby mi j do toho výdejového okénka přinesl, že ji nemusí jíst, ale ať mi to přinese. Dostal hysterický záchvat – začal se zalykat a modrat,“ vzpomíná ředitelka Lenka Poláková na událost, ke které došlo letos v zimě. „Takže rychle sprchu, zchladit zátylek… Zalapal po dechu a bylo po problému,“ dodává.

„Tento způsob řešení situace považuje Česká školní inspekce dle aktuálních postupů za nevhodný, který mohl vyvolat nepřiměřený stres. Byla to situace jedinečná – nebyla to nějaká situace režimová, která by se opakovala,“ uvedl náměstek ústředního školního inspektora Karel Kovář.

Podle něj dvě rodiny, které za stížností stojí, upozorňovaly také na nucení dětí k odpolednímu spánku a k jídlu. „Nálezy mají svoje opodstatnění a není z mého pohledu složité přijmout opatření, které je napraví,“ uzavírá Kovář.

Vedení školy nově nabízí volnočasový program místo spánku po obědě

Ve školce se to podle ředitelky podařilo během letního volna. „Takže jsme museli přes léto pořešit i osvětlení a budou jim nabízeny volnočasové aktivity mimo lůžko,“ vysvětluje ředitelka školky, Lenka Poláková.

Obec, která je zřizovatelem školky, podle nezávislého starosty Jaroslava Pauzy ředitelce mimo jiné uložila zlepšit komunikaci s rodiči nebo zvážit vytvoření místa pro zvládání vypjatých situací.

Obec školku z buněk otevřela před 11 lety, o 20 dětí se tam stará tříčlenný personál.

Spustit audio

Související