Zastupitelé Varnsdorfu budou hlasovat o navýšení peněz na dostavbu netypické mateřské školky

8. prosinec 2022 09:10

Stavbu mateřské školy Západní ve Varnsdorfu prodražují vysoké ceny stavebního materiálu a energií. Původně mělo město za moderní netypickou budovu zaplatit přes 80 milionů korun. Stavební firma ale žádá o navýšení nejméně 13 milionů korun, aby mohla školku dostavět. Odpoledne budou o mimořádném výdaji hlasovat zastupitelé města.

Nová školka vypadá velice futuristiky – je z betonu, má oválný tvar a vnitřní otevřené atrium. Kapacitu bude mít 50 dětí. Stavba začala v září roku 2020. Tehdy se počítalo s tím, že bude stát zhruba kolem 80 milionů korun.

59 milionů korun dostalo město přislíbeno z dotačního programu IROP. Kvůli pandemii koronaviru a technickým obtížím se ale začala stavba protahovat, a to až o několik měsíců.

Mezitím vyletěly raketově vzhůru ceny stavebního materiálu, a tak je město postavené před rozhodnutí, zda na stavbu uvolní dalších minimálně 13 milionů korun. Právě o tom mají odpoledne jednat ve Varnsdorfu zastupitelé.

Odmítnutí dostavby mateřské školy by se městu prodražilo

Město má v podstatě dvě možnosti – buď se zastupitelé rozhodnou peníze uvolnit v rámci mimořádného rozpočtového opatření, nebo to odmítnou.

„Varianta, že by zastupitelé prostě nechtěli přistoupit na to rozpočtové opatření a dofinancování by znamenala, že by se ta stavba na čas umrtvila. Ta firma by skončila, na zbytek výstavby by se muselo vyhlásit nové výběrové řízení a tak dále. To nejdůležitější ale je, že bychom nesplnili povinnosti z toho dotačního titulu, takže bychom přišli o u dotaci,“ vysvětlil následky případného odmítnutí zastupitelů starosta města Jan Šimek ze sdružení Náš Varnsdorf.

Přijít o téměř 60milionovou dotaci by mohlo město bolet ještě víc než uvolnění peněz na dostavbu školky. Měla být původně hotová už letos v září, kvůli už zmiňovaným technickým potížím se ale její dostavba o rok protáhne.

Spustit audio

Související