Lída Rakušanová držitelkou ceny Václava Bendy. K.F. Kühne – autor první práce o památkové péči u nás

17. únor 2023

Už 15 let funguje u nás Ústav pro studium totalitních režimů. Badatelská instituce, která se zabývá výzkumem obou totalitních režimů v Československu – tedy nacismu a komunismu.

Ústav každoročně uděluje Cenu Václava Bendy za odvážné občanské chování v době nacistické okupace a komunistické diktatury. Za rok 2022 cenu převzala také novinářka a publicistka Lída Rakušanová. U příležitosti udělení ceny jsme Lídu Rakušanovou požádali o rozhovor.

Výročí týdne patří historikovi umění Karlu Friedrichu Kühnovi. Narodil se 17. února 1884 v Trutnově v rodině stavebního mistra a podnikatele. Zabýval se především ochranou památek. Za Rakouska-Uherska působil v komisi ochranu památek v Praze a po vzniku Československa přešel do Státního památkového úřadu. Později na vysokém učení technickém v Praze přednášel dějiny architektury.

V roce 1939 odešel na Památkový ústav v Brně, který od roku 1942 vedl. Do dějin památkové péče se Kühne zapsal především jako autor první práce v českých zemích o ochraně památek.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio