Liberec protestuje proti slučování škol

20. listopad 2003

V Liberci se konala demonstrace rodičů, pedagogů a dětí ze škol, které chce tamní radnice zrušit nebo sloučit. Akce se zúčastnilo na 600 lidí. Proběhla formou hapeningu, během kterého zazněly kritické názory veřejnosti na průběh optimalizace školské sítě. Jak řekl jeden z iniciátorů akce Petr Dufek, nejvíce protestovali ti, kteří by měli od příštího roku posílat své děti z výtvarné školy v Ruprechticích do sídlištní školy v jiné čtvrti. Vznikla by tak škola s více než tisícem žáků.

"A to je samozřejmě už počet, kde se projevují všechny problémy velkých kolektivů, tedy anonymita vedoucí k malému přehledu pedagogů nad jednotlivými žáky, riziko užívání drog."

Rodiče se bojí, že jediná výtvarná škola v Liberci zanikne. Primátorova náměstkyně Dagmar Helšusová tato slova vyvrací. "Jestliže jsme si přáli, aby ta škola byla přestěhována do jednoho pavilonu, tak tam dál může samostatně žít, ale to je opravdu na těch pedagozích."

Rodiče si ale myslí, že sloučením nejprve zanikne vedení výtvarné školy a pak se začnou učitelé propouštět. Proto žádají odborné posouzení návrhu optimalizace. Petici proti rušení a slučování škol v Liberci už podepsalo 8 tisíc lidí. Liberecká radnice slíbila, že je ochotna o změně návrhu nové školské sítě znovu diskutovat.

autoři: ark , Ivana Bernáthová
Spustit audio