Lemberk a Jablonné: V kraji svaté Zdislavy

26. říjen 2003

V okolí zámku, proslaveného činností sv. Zdislavy, je také řada dalších míst se zvláštní historií a někdy i přítomností.

Dříve hrad a nyní zámek Lemberk u Jablonného v Podještědí byl založen v první půli 13. století na pískovcové skále zvané Krutina Markvarticem Havlem z Lemberka. Byl to významný šlechtic, vždyť působil na dvoře českých panovníků a krajinu kolem Lemberka dostal od nich za odměnu. Ale známější je dnes přeci jen jeho manželka Zdislava, původem z moravského Křižanova. Po svém sňatku a příchodu na Lemberk proslula zejména svou pomocí chudým a uzdravováním nemocných. Není to tak dlouho, kdy byla za své činy svatořečena. V renesančním křídle dnešního zámku dodnes najdete tzv. Zdislavinu světničku, kde prý žila, oddávala se modlitbám a asketickému životu. Do dnešní podoby ji však dali upravit až Bredové, kteří Lemberk získali v roce 1634.
Hrad se stal zámkem podstatně dříve, už v 16. století. Někdy kolem roku 1610 získal i velmi neobvyklou výzdobu - dřevěný kazetový strop ve velkém sále, vyzdobený sedmasedmdesáti obrazy s náměty Ezopových bajek. Ale vraťme se k Bredům. Kromě toho, že přestavěli zámek, postavili nedaleko něj i Bredovský letohrádek. Peníze na nákladné stavby si prý Kryštof Rudolf z Bredy opatřoval mimo jiné tím, že nechával ženám na svém panství stříhat vlasy a prodával je vlásenkářům. Není divu, že se i Lembersko v roce 1680 připojilo k velké selské rebelii, jejímž centrem bylo frýdlantské panství a která byla i zde vojensky potlačena. Právě v ten čas Breda zemřel. V Praze.
Proč připomínám místo jeho úmrtí?
Třeba proto, že to nejspíš nebude on, kdo na Lemberku straší.
Celá 70. a 80. léta minulého století byl zámek uzavřen a opravoval se. A právě z té doby pocházejí rozličná svědectví o zdejším strašidle. Možná to jsou silná slova, ale co si myslet o tom, když slyšíte, jak v patře nad vámi kdosi chodí a vy dobře víte, že tam nikdo být nemůže. A také tam nikdo nikdy nebyl. Ani Breda, ani zloději, jak vím z dobře informovaných zdrojů.
I v okolí zámku je řada míst se zvláštní či pohnutou historií a někdy i přítomností.
V lese tu najdete kříž, postavený na památku vojáků, raněných v 18. století za sedmileté války v bitvě u Hochkirku nedaleko Budyšína a ošetřovaných v provizorním lazaretu právě na Lemberku. Tisícovka jich nepřežila a leží ve zdejším hromadném hrobě.
Kdesi v lese tu prý stojí i skupinka menhirů. Jedné ze zdejších skal se říká Dubový kámen. Bydlili prý tu skřítci a gnómové a je tu také otvor do skály, kde prý je ukryt jejich poklad.
Z Lemberka se můžete vydat na příjemnou procházku do Jablonného v Podještědí. Určitě se přitom zastavte u Zdislaviny studánky s pramenem léčivé vody. Svou cestu můžete skončit u baziliky minor sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném. Právě v ní je sv. Zdislava pohřbena. Dodnes sem za ní chodí stovky poutníků.

Frederik Velinský

Pravidelná rubrika Kratochvilná vyprávění o tajemných místech se vysílá v rámci každého čtvrtého Planetária v měsíci.
Další texty, uveřejněné v této pravidelné rubrice najdete V ARCHIVU.

Na titulní stránku.

autor: frv
Spustit audio