Lázně Evženie v Klášterci nad Ohří chtějí v budoucnu nabízet víc lůžek i lázeňských procedur

12. květen 2022 13:00

Klášterec nad Ohří a Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník chtějí v nejbližších letech navýšit kapacitu kláštereckých lázní Evženie a rozšířit druhy lázeňských procedur. Město proto pozvalo do svých lázní hned tři projekční kanceláře. Ty mají do podzimu přijít s návrhy, jak by měly vypadat nové lázeňské budovy a kde by měly stát.

Podle starosty Klášterce Štefana Drozda ze strany Soukromníků jde mimo jiné také o to, odkud brát obnovitelnou energii – solární panely se totiž do areálu historických lázní příliš nehodí. Je nutné vybudovat také větší kuchyň a stravovací provoz nebo parkoviště až pro 100 aut, protože kapacita lázní Evženie se má zvýšit na 200 lůžek ze současných zhruba 50.

Samozřejmostí by měla být možnost projít z pokoje suchou nohou až na lázeňskou proceduru. Novinkou by měly být také vany s léčivou vodou – tu zatím klienti lázní v Klášterci jen pijí.

Projekční kanceláře představí svá řešení, z nich bude na podzim vybráno to nejvíc vyhovující. Vybírat budou lázně Jeseník a město Klášterec nad Ohří. Nejpozději na počátku roku 2023 město vyhlásí výběrové řízení na dodavatele stavby, a pokud vše dobře půjde, stavět se začne na počátku roku 2024.

Klášterec nad Ohří dlouhodobě nedokáže lázně finančně zabezpečit. Proto se město rozhodlo rozšířit služby v lázních Evženie společně se strategickým partnerem z lázní v Jeseníku.

Navíc jde o malé lázně, které si na sebe nevydělají. Podle radnice bylo proto nutné navýšit kapacitu lůžek i služby. Město navíc nemá takové zkušenosti, jako firmy provozující lázně – bylo tedy potřeba přivést do Klášterce někoho, kdo dokáže lázně nejen provozovat, ale i rozvíjet.

Město se s Priessnitzovými léčebnými lázněmi domluvilo definitivně letos na jaře. Klášterci zůstávají budovy a pozemky pod nimi, obchodní partner přinese zkušenosti a investice za zhruba 100 milionů korun. Priessniztovy lázně mají zároveň předkupní právo pro případ, že by se Klášterec rozhodl lázeňských budov a pozemků nadobro zbavit.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související