Lávka Šébru začne brzy sloužit pěším, cyklistům a v zimě i běžkařům

17. červenec 2021

Už v září začne turistům sloužit lávka přes frekventovanou silnici 1. třídy z Rumburku na Nový Bor na tzv. Šébru. Propojí tak Lužické hory s Českým Švýcarskem.

Ocelovo – dřevěná lávka se nad rušnou silnicí sice už klene, ještě je potřeba označit cesty, které k ní vedou. Toho se ujali značkaři Českého klubu turistů.

„Tady je od instruktora značení připravený projekt trasy, přesně vidíme, odkud kam povede,“ popisuje značkař Jan Kolář. Vyznačením nových turistických tras, které navedou pěší i cyklisty na novou lávku, zabývá už třetí den po sobě. 

Na lávku, která vede přes velmi rušnou silnici, čekali starostové v okolí téměř dvacet let. Pěší i cyklisté a v zimě běžkaři, museli přebíhat přes frekventovanou silnici, aby se dostali z Lužických hor do Českého Švýcarska. Teď se z jedné strany na druhou dostanou bezpečně.

„Přecházení bylo dosud celkem rizikové,“ potvrzuje Jan Kolář a dodává, že turistický spolek k lávce doplní ještě malé turistické posezení a informační tabule.

Investorem stavby za něco málo přes 19 milionů je Ústecký kraj, lávka začne sloužit už brzy. „Do provozu by měla být uvedena v září,“ potvrdil mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf.

„Pro Liberecký kraj to má mimořádný význam, protože se jedná o dávnou trasu, která vedla od Ještědu přes Lužické hory do Českého Švýcarska,“ doplňuje ještě mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla s tím, že trasa nakonec spojovala sudetská pohraniční pohoří od Aše až po Praděd.

autoři: Daniela Pilařová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související