Labská přehrada ve Špindlerově Mlýně chrání před velkou vodou už 100 let

9. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Každý, kdo přijíždí do hlavního krkonošského centra – Špindlerova Mlýna, si musí všimnout úchvatného vodního díla. Stoletá Labská přehrada je první přehradou na řece Labi, není ale nejstarší. Předstihla ji přehrada Les Království u Dvora Králové nad Labem.

Krkonoše postihla koncem 90. let 19. století ničivá povodeň, která si vyžádala desítky lidských životů. Není proto divu, že se brzy po ní zrodily plány na výstavbu protipovodňových hrází na řece Labi. Přehrada na kraji Špindlerova Mlýna zachytává vodu už od roku 1916.

Labská, dříve také přehrada Krausovy Boudy, se nachází v nadmořské výšce 694 metrů, je tedy první přehradou po proudu řeky. Ve stejném roce (1910) se začala stavět i druhá, známější přehrada u Dvora Králové nad Labem zvaná Les Království. Její stavbu ale přerušila první světová válka, a tak Labská přehrada chránila území pod Špindlerovým Mlýnem už od roku 1916, zatímco dvorská přehrada se dostavěla až roku 1920.

Stavbu Labské přehrady začala v roce 1910 vídeňská firma Redlich a Berger a symbol Rakouska-Uherska byl také zakomponován do strohé výzdoby technického díla. Z jedné strany hráze byla rakouská orlice, z druhé pak český lev. Ten zůstal dodnes, zatímco orlice zmizela. Pod korunou hráze, uprostřed tzv. vzdušného límce jsou ale stále patrné iniciály RČ, tedy „Republika Československá“. Dříve tam byly i iniciály FJI. – císaře Františka Josefa I.

Kromě kamenné hráze upoutá pozornost i bílý domek s věží, který sloužil původně jako dům hrázného, pod nímž byla ručně ovládaná šoupátková komora. Dnes se technologie přesunula do počítačů a budovy o pár metrů dál. Někdejší domek hrázného slouží jako reprezentativní prostory Povodí Labe.

Labská přehrada Špindlerův Mlýn

Zmíněná povodeň z roku 1897 byla katastrofální a patrně nejničivější, kterou Krkonoše pamatují. Labská přehrada dokáže pojmout více než tři miliony kubíků vody a maximální zatopená plocha je necelých 27 hektarů. Svůj účel plní už 100 let při jarním tání sněhu i při dalších povodních, naposledy v letech 2007 a 2013.

Po levém břehu Labské přehrady vede zelená turistická značka, po které se návštěvníci mohou pohodlně dostat do centra Špindlerova Mlýna, aniž by museli jít po hlavní silnici. Anebo mohou jít od přehrady na opačnou stranu dál po proudu řeky a dojít k Michlovu Mlýnu, do Strážného nebo až do Vrchlabí.

Spustit audio