Laboratoře zkoumají vzorky z řeky Bíliny, kde uhynulo větší množství ryb. Rybáři je našli u Hradiště

3. květen 2021 15:35

Rybáři objevili v neděli 2. května večer v řece Bílině množství uhynulých ryb. Některé se zachytily na česlech malé vodní elektrárny u Hradiště na Teplicku, většinu ale odnesl proud vody až do Labe. Vzorky vody z Bíliny a těla ryb teď zkoumají laboratoře, aby určily příčinu ekologické havárie.

Lucie Maňásková objevila uhynulé ryby při procházce podél řeky. „Viděli jsme spoustu rybiček, jak se tlačí ke břehu. Mlely z posledního – vytahovaly pusinky ven z vody a lapaly po dechu. Viděli jsme i pár velkých ryb, unášených proudem, které už jen občas vytáhly tu pusu. Voda byla taková do černa, smrdělo to jako chemikálie, tak jsem si říkala, co se děje,“ popisuje Maňásková.

Informovala proto Český rybářský svaz, kterému v Teplicích předsedá Pavel Lasík.

Pavel Lasík z teplického rybářství ukazuje místo, kde lidi našli uhynulé ryby

„Uhynulé ryby byly vidět hlavně na těch hrablech, které tahají z těch česel nepořádek. Těch ryb tady byly spousty, a všechny druhy – kapři, plotice, okouni. Těžko se odhaduje, kolik tam těch ryb bylo, protože ta voda tam byla tak značně znečištěná, že byly vidět jen huby těch ryb. Ty ryby samotné ani skoro vidět nebyly,“ popisuje Lasík.

Možné vysvětlení nabízí mluvčí Severočeského územního svazu rybářů, Jan Skalský.

„Domníváme se, že by se mohlo jednat o odpadní vody. Ty souvisí s dešti, které včera probíhaly. Mnohdy se stává, že kanalizace pak není schopna pojmout takové množství vody a část se pustí přímo do toku,“ uvedl Skalský.

Případné zdroje znečištění hledali rybáři z celého okolí.

„Našli, že od Mostu níž je voda silně zakalená, v Mostě samotném a výš už ne. Čekáme na rozbory odebraných vzorků ryb – ty už byly odeslány na expertízu,“ dodal Skalský.

Vzorky pro příslušný vodoprávní úřad odebírali hasiči a rybáři, teď je zkoumá veterinární správa, informace o případu už má taky česká inspekce životního prostředí.

Spustit audio

Související