Rybáři vylovili z nádrže Farský na Mostecku už téměř dvě tuny uhynulých ryb. Další stále hynou

6. říjen 2020 14:14

Necelé dvě tuny uhynulých ryb zatím vylovili rybáři z nádrže Farský u Horního Jiřetína na Mostecku. Další mrtvé ryby se objevují na hladině.

„Uhynulo takřka 1 800 kilogramů ryb. Mezi tím i spousta trofejních kusů, jako jsou candáti, velcí sumci a podobně. Několik set kilogramů ryb se podařilo zachránit – především kapry, část bílé ryby, také mladší candáty a sumce,“ shrnul břehu nádrže farský mluvčí krajské pobočky Českého rybářského svazu Jan Skalský.

Podle něj svaz ještě nemá vyčíslenou přesnou škodu: „Pro nás je ta škoda nevyčíslitelná, ale ani z finančního hlediska ještě neznáme finální částku. Ty škody nejsou ještě konečné – dá se bohužel předpokládat, že ještě část ryb vyplave a bude je nutné posbírat,“ vysvětluje.

Podle Jana Skalského vše nasvědčuje tomu, že se dno nádrže propadlo do uhelné šachty z počátku minulého století.

„Je předpoklad, že se nádrž částečně propadla do starého důlního díla. Je možné předpokládat, že například došlo k zahoření uhlí a následnému propadu – i proto byl cítit kolem nádrže pach spáleného uhlí a sirovodíku,“ odhaduje Skalský.

Nešlo by o první podobný případ

Na Mostecku a v okolí Horního Jiřetína je celá řada historických uhelných šachet. V minulosti se tady propadly například zahrady u rodinných domů.

Propad dna sousední vodní nádrže si pamatují místní rybáři z loňského roku.

„V okolí jsou další nádrže – například jsme jeli kolem nádrže, kde se stejná situace stala v minulém roce. Rozdíl je v tom, že ta je mnohem větší, takže se ty nebezpečné látky rozředily ve vodě a nezpůsobily takovou škodu jako na té současné nádrži, která má necelých 10 hektarů,“ vysvětluje Skalský.

Česká inspekce životního prostředí s rybáři spolupracuje. Případ šetří vodprávní úřad odboru životního prostředí radnice v Litvínově.

„V současnosti se čeká na výsledky rozborů odebraných vzorků vody, které by měly buď potvrdit, nebo vyvrátit názor zástupců rybářského svazu, tedy či na vodní ploše došlo k propadu dna do bývalého dolu a následné otravě vody,“ shrnul Jaroslav Porteš, vedoucí odboru životního prostředí radnice v Litvínově.

Výsledky z laboratoří by měly být k dispozici do konce tohoto týdne.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související