V Račicicích soutěžili rybáři o účast na mistrovství světa

20. říjen 2019 15:31

Rybáři mají za sebou čtyřdenní závody na veslařském kanálu v Račicích na Litoměřicku. V rámci druhého ročníku závodilo 27 dvoučlenných týmů o pohár předsedy Českého rybářského svazu.

Kanál v Račicích je pro podobnou soutěž přímo ideální, vysvětluje hlavní organizátor Miroslav Poupa. „Nikdy nelze hovořit o stejných podmínkách, ale tady jsou minimálně podobné,“ popisuje to, co je na kanálu zajímavé. Upozorňuje, že podle mezinárodních podmínek má každý tým k dispozici dvacet metrů na břehu, dvacet metrů na vodě.

Podmínky na račickém kanálu si pochvaloval i soutěžící Pavel Voříšek, který přijel až z jižních Čech. Radost mu ale kazily podle něj umanuté ryby. „Nevíme, proč je nemůžeme přesvědčit, že se mají nechat chytit, abychom něco vytáhli,“ smál se. „Do včerejších deseti hodin braly a pak přestaly.“

V Račicích jsou ale zřejmě ryby i pověrčivé. Týmu číslo 13 štěstí nepřálo do doby, než rybáři otočili tabulku se třináctkou směrem k vodě. „Nechtěli jsme na ni koukat,“   řekl Stanislav Pabiška. Nakonec tým chytil zatím největšího kapra – 14 kil, 89 centimetrů.

Rybáři soutěží stylem chyť a pusť. Bodují se ale pouze amuři a kapři nad 1500 gramů. Rozhodčí pak rybu co nejrychleji zváží, nafotí s registrační tabulkou, kde je zapsaný čas úlovku, a ryba se vrací do vody.

Letos poprvé si mohli rybáři zajistit i účast na mistrovství světa v lovu kaprů. To se nakonec povedlo soutěžnímu týmu z Týnce nad Labem, který tvořili Miroslav Ešpandr a Lukáš Dostál. Mistrovství se koná v příštím roce na Ukrajině.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související