Kulinárium 9. června 2007

24. listopad 2011

Pořad věnovaný věcem na stole i kolem něj. Ve vysílání Českého rozhlasu SEVER ho najdete vždy v sobotu po deváté hodině dopolední a v repríze v neděli po 15. hodině. Pořad pro vás připravuje Slávka Brádlová.


KULINÁRIUM 9. ČERVNA 2007

SOUTĚŽ
V měsíci červnu jsem se pro soutěžní otázku uchýlila do světa filmového plátna - máte nám napsat, které světové filmové hvězdy se skrývaly nebo skrývají pod monogramy se stejnými písmenky - přesně - BB, CC, GG a MM. První odpovědi už tady mám a zdá se, že vás úkol nijak nezaskočil. Tak s chutí do toho i vy ostatní a připojte se do hry o rychlovarnou nerezovou konvici a protože nám bude končit další čtvrtletí, tak taky do hry o cibulákový porcelán. Ještě adresa, kam můžete posílat vaše odpovědi - Český rozhlas SEVER, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem, heslo KULINÁRIUM, nebo můžete využít adresu emailovou - kulinarium@sever.rozhlas.cz. Uzávěrka soutěže i celého čtvrtletí je v úterý 26.června v pravé poledne, takže zatím dost času - ale znáte to, radši odpověď moc neodkládejte, je škoda, když přijde do té soutěžní mlýnice pozdě.


Varná konvice

Toulky Michala Maška:
"Existuje jedno takové staré pěkné slovo, které už vlastně taky skoro vymizelo díky moderním kuchyňským linkám. Ale setkáte se s ním ještě možná aspoň v babiččině kuchyni. Jestlipak víte, proč se babiččině příborníku někde ještě dodneška říká kredenc?
No, to bylo tak: ještě před tím, než vzal kníže při středověké hostině první sousto jídla či první hlt vína do úst, musel všechno nejdřív ochutnat pobočník. Nešlo přitom o to, zda je jídlo chutné a víno nezkysané, ale o to, zda pokrmy a nápoje nejsou otrávené. Teprve když ochutnavač přežil, mohl i panovník věřit - latinsky credere, že třeba v polévce není vlas napuštěný arzenem či ve víně smrtící jed vysypaný z proradného prstenu. Tedy credere... No a "ověřené víno" se ukládalo do zvláštní skříně, po které se dodnes říká tomu babiččinu příborníku kredenc..."


Sánská konvice, ošatka, kopr

Jen se párkrát vyspíte a bude tady Kulinárium nové, v pořadí měsíce června třetí. A to vypravíme do kuchyně za zpěváky Evou a Vaškem, od historika Vlastimila Vondrušky se dozvíte víc o patronu vinařů a vína - o svatém Urbanovi, v abecedě koření a bylinek se zastavíme u libečku, který - zdá se - prožívá v české kuchyni jakousi renesanci společně s ostatními bylinkami, pozveme vás do zámecké kuchyně a nebudete chybět další receptík do vašich sbírek a hlavně do vašich kastrolů, hrnců, pánví, mis a talířů. Ostatně od pondělí 11. června pro vás máme opět novou sadu receptů - bude to týden s cukrovím. Já vím, že do vánoc je přece jen ještě dost daleko, ale pokud budete přes léto chystat nějakou rodinnou oslavu nebo pohoštění na posvícení či pouť, tak se vám ty nápady taky hodí. Vytěžila jsem je z vašich dopisů, kterými jste reagovali na prosbu paní Moniky Velenské - ta totiž sháněla recept na cukroví z kynutého těsta - kynutého pod vodou. Odpovědí přišlo víc, všem pisatelkám za ně děkuji, paní Monice už jsem je postoupila a ta samozřejmě děkuje taky. A s vámi všemi se o ty receptíky podělím příští týden, takže se naučíme podvodnice Jany Sýkorové, kvasnicové cukroví s kynutá kolečka podle Jany Jindřiškové, cukroví s názvem "co se hází do vody" podle paní Miluše Zemanové, hastrmánky podle Emilie Růžičkové a taky placičky s marmeládou, Albertovy sušenky a pařížské pečivo - to ovšem už jsou jiná cukroví než kynutá pod vodou, ale taky dobrá.

Spustit audio