Kulinárium 7. prosince 2008

19. únor 2015

Jako připomínku, že tento týden jsme s recepty vysílanými mimo Kulinarium hledali inspiraci v Japonsku, přidám agenturní zprávu ČTK, že Japonci sami se trochu od tradic odklánějí - například už zdaleka tu není nejoblíbenějším nápojem rýžové víno saké a tak čilí japonští obchodníci hledají cesty ven - vývoz saké vzrostl na úctyhodných víc než 11 milionů litrů ročně. Proti domácí spotřebě v dobách plné slávy saké to ovšem není takřka nic - Japonci v roce 1975 dokázali vypít skoro 2 miliardy litrů rýžového vína.

Tip na sváteční pohoštění...

Chlebíčky s kachními jatérky - podle Petra Horáka

Suroviny: 1 balení kachních jater, bageta, máslo, olej, 3 deci portského vína, hrubě drcený pepř, strouhaný křen, brusinková zavařenina, sůl, lžíce hrubé mouky.

Postup: Očištěná játra okořeníme drceným pepřem, vložíme do misky a zalijeme portským vínem, necháme přes noc marinovat. Rozpálíme pánev s olejem, játra osušíme ubrouskem, lehce poprášíme hrubou moukou a rychle opečeme z obou stran. Pak podlijeme portským, v němž se jatýrka marinovala, přiklopíme poklicí a na mírném ohni necháme 5 minut "táhnout". Máme-li kvalitní pánev se silným dnem, můžeme z plotny sundat úplně, pod pokličkou krásně dojdou. Plátky bagety krátce z obou stran opečeme na másle. Hotová jatérka rozdělíme na chlebíčky, lehce osolíme, zakápneme zbylým sosem, posypeme strouhaným křenem a nahoře přizdobíme brusinkovou zavařeninou či želé. Podáváme jako svátečný předkrm k aperitivu, v tomto případě to bude samozřejmě portské. Je to dohromady malá chuťová báseň, příklad dokonalé harmonie.


Sklenice s portským vínem

Našli jste v mikulášské punčoše pendrek nebo lékovky?

Lékořicové bonbony si můžete koupit skoro ve stejné podobě, jakou pamatujete z dětství a pendreky stejně tak. Dost možná, že jste dětem přidali nějaké lékořicové pamlsky právě i do té mikulášské punčochy nebo pytlíčku a dost možná, že lékořici nemůžete ani cítit. To v Nizozemsku by si ji pomalu mohli dát do znaku - ročně se tu prodá 32 tun lekorek, v průměru tak vycházejí dvě kila na osobu včetně kojenců. Je to 20 procent všech cukrovinek, které se v Nizozemsku prodají, lékořici najdete ve všemožných podobách, někteří si na ní pochutnávají dokonce ve slané variantě. Autor knih o nizozemské kultuře van der Horst dokonce popisuje, jak vozí lékorky - i ty slané - do světa, dává ochutnat cizincům a sleduje, jak se tou neobvyklou chutí potýkají. Lékořice byla kdysi ceněna pro léčivé účinky - její kousky našli archeologové i v chrámech starého Egypta, první písemná zmínka o lékořici v Nizozemsku je stará už skoro 8 století a dodnes tu cucají lékořicové pastilky, když chtějí zahnat nepříjemné škrábání v krku. Většinou je to ale jen oblíbená pochoutka - až 14 procent Nizozemců přiznává, že lékořicové bonbony nebo jiné sladkosti z lékořice jí denně. Zpráva ČTK ovšem upozorňuje i na to, že nadměrné požívání lékořice může vést ke zvýšení krevního tlaku. To bych vám samozřejmě nepřála, zato vás teď vyzvu ke zvýšení pozornosti a fantazie zároveň.


Lékořicové bonbóny

Soutěž

Z dětství si možná ještě budete pamatovat, že kdysi v kuchyních visívaly tzv. kuchařky - vyšívané obrázky s moudrými a žertovnými průpovídkami. A prosincový úkol zní: napište nám buď nějakou takovou historickou průpovídku nebo zkuste vymyslet moderní variaci. Uzávěrka soutěže bude v úterý 30. prosince v pravé poledne a v Kulinariu 4. ledna budeme gratulovat vítězi. Ještě adresy: Český rozhlas SEVER, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem a heslo KULINÁRIUM. Nebo také Vám známá adresa emailová - kulinarium@sever.rozhlas.cz. Na výherce čeká prolamovaný cibulákový košíček a na další tři soutěžící ještě mimořádná vánoční prémie - kniha Kluci v akci 4.


Cibulák - košíček

A ještě tu jsou pozvánky - původně jsem vám chtěla poradit - pošlete tam manžela s dětmi, abyste měly doma klid třeba na pečení cukroví - ale není ta rada z nejlepších. Jsou to tak pěkné akce, že byste měli vyrazit společně jako rodina a pak - opět společně - všichni doma přiložit ruku k dílu. Tak poslouchejte: 12. a 13. prosince budou v Klubu seniorů Bílý sloup v Litvínově-Chudeříně Medové vánoce s výstavou i ochutnávkou včelích produktů, budete si moci i vyrobit svíčku z pravého včelího vosku a posoudit soutěžní výtvory - ať už dekorace nebo perníčky a medové pečivo. Na 13. prosince vás zvou andělé do Úštěka - při vánočním jarmarku se tam odehraje tradiční slet andělů z kostelní věže. 13. a 14 prosince budou Staročeské hornické vánoce v Oseku u Teplic - návštěvníci uvidí krom jiného pletení adventních věnců, zdobení perníčků, výstavu výrobků z proutí a keramiky, budou moci i leccos ochutnat a naživo si zazpívat koledy. V Regionálním muzeu v Žatci dál probíhá výstava Vyšla hvězda betlémská - uvidíte i soutěžní betlémy, vytvořené nejen dětmi a ve dnech 15.,16. a 17. prosince vám tu Jiří Šafránek předvede, jak se takový betlém vyřezává. 12. a 13. prosince si můžete užít adventní a vánoční kuchyni babiček a prababiček v Regionálním muzeu v Mělníku. A 13. a 14. prosince vždy od 9 do 16 hodin vás zvou na vánoce do skansenu v Zubrnicích u Ústí nad Labem - co vás čeká? Jen namátkou: lidové zvyky, tradiční výzdoba, vůně vánoček, perníčkové ozdoby, vizovické pečivo, keramika, včelí produkty, v sobotu soubor Dykyta a v neděli zas živý betlém. A v neděli 14. prosince se v Zubrnicích na vánocích můžete dopoledne vidět i s Českým rozhlasem Sever, budeme tam natáčet vánoční pořad. Víc se o zubrnických vánocích dozvíte od hostů přímo ve vysílání v pondělí 8.12. krátce po 10. hodině.


A dvě úplně poslední pozvánky - nejdřív k rozhlasovému vaření - od pondělí 8.prosince to bude zajímavé pečivo od Spolku paní, dam a dívek při Městské knihovně v Lounech - naučíme se briošky-driošky, větroplašky, vykrajovánky a šátečky z nivy, závin z majolky a další receptíky, které můžete využít i při vánočním nebo silvestrovském pohoštění. Recepty vysíláme ve všední den kolem 13:50 a v repríze kolem 18:50, o víkendu pak kolem 12:50. A opravdu úplně a definitivně poslední pozvánka - ta je k dalšímu Kulinariu v neděli 14. prosince po 9. a po 14. hodině - čeká vás Petr Horák s cukrovím po prababičce a se svou pikantní svíčkovou z daňka - záležitost tedy navýsost slavnostní a sváteční a taky vás čeká Jarmila Mandžuková a její zdravá - zdravější střapatá kokosová kolečka. K poslechu zve a pohodový advent s Českým rozhlasem Sever přeje Slávka Brádlová.


Spustit audio

Více z pořadu