Kulinárium 5. ledna 2008

24. listopad 2011

Pořad věnovaný věcem na stole i kolem něj. Ve vysílání Českého rozhlasu SEVER ho najdete vždy v sobotu po deváté hodině dopolední a v repríze v neděli po 14. hodině. Pořad pro vás připravuje Slávka Brádlová.


A je tu okamžik, na který asi nejnetrpělivěji čekali ti, kteří se účastnili soutěže Kulinária v prosinci, popřípadě alespoň jednou v posledním čtvrtletí. A musím vám říci, že pouze jedna jediná z četných odpovědí nebyla správná, jinak jste všichni bezpečně poznali, že v zadání jsem zaměnila křestní jména "kluků v akci", tedy Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny. Jejich v pořadí třetí kuchařku vyhrávají Vladimíra Marešová z Dřínova, Marie Procházková z Berouna, Hana Růžičková z Teplic a Jiřina Schořová z Jeviněvse. Rychlovarnou konvici získává Ilona Šmídková ze Štětí a ještě tu máme tu výhru čtvrtletní - cibulákový kávový servis pro šest osob - a z toho se bude radovat Lydie Koutná z Ústí nad Labem. Sami vidíte, že měsíc prosinec byl v Kulináriu ČR Sever opravdu štědrý, jak se na něj sluší a patří a aby nezůstala ani maličká piha na jeho kráse, vězte, že krom jmenovaných výherců všichni ostatní účastníci dostanou poštou takový malý inspirační pozdrav. Gratuluji a těším se na vás na všechny - i na ty, kteří si ještě do naší soutěže třeba nikdy netroufli - v tomto novém roce při nových soutěžích. Tentokrát se bude i průběžně hrát o cibulákový porcelán, máte se tedy na co těšit. A v lednu začneme zlehka, otázkou možná až k smíchu snadnou... co označují tak krásně melodicky znějící slova: farfale, penne, cannelloni, tagliatelle, fettucine...? Pište, pište, naše adresa je stále stejná: Český rozhlas SEVER, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem a heslo KULINÁRIUM. Psát můžete i na adresu emailovou - kulinarium@sever.rozhlas.cz. Uzávěrka bude 29.ledna, v úterý, v pravé poledne a výherce vyhlásíme v Kulináriu v sobotu 2. února po 9,00 hodině a v repríze pak následující neděli po 14,00 hodině.


Logo

Ve světě kulinářském se pořád něco děje - například už se blíží uzávěrka dlouhodobé soutěže s názvem Vaří celý Liberec. Organizátorům jde o to, objevit - spíš tedy znovuobjevit - krajová jídla. V prosinci mělo všech 50 tisíc domácností dostat informaci o soutěži. Do půlky ledna mohou navrhnout recept na rodinné menu, složené z předkrmu, hlavního jídla a moučníku. Soutěžit budou tříčlenné týmy, kapitán musí být starší 18 let a musí bydlet v Liberci. Role rozhodčího - tedy jednoho z nich a taky šéfkuchaře a degustátora se ujal liberecký primátor Jiří Kittner. Ze všech zaslaných návrhů vybere porota 9 semifinalistů a ti se pak na třech různých úrovních utkají o konečný vavřín - tři nejlepší z nich bude vybírat jak porota, tak lidé na internetu a konečně i hosté restaurace Ambiente, která bude vždy jeden týden nabízet dané jídlo. A všechno to vyvrcholí 1. května velkou slávou v centru Liberce. Já doufám, že chybět nebude ani mikrofon Českého rozhlasu Sever. A další šancí pro zručné a zdatné kuchaře a kuchařky - tentokrát v oboru nakládání a zaváření je soutěž s názvem Na Hromnice - dobrůtky ze sklenice. Máme to sice od nás ze severu trochu z ruky, protože soutěž vyhlašuje občanské sdružení Maryška v Bohumíně. Soutěží se ve třech kategoriích - přílohová zelenina - tedy například okurky, kukuřičky, papriky, zelí a tak dále. Druhou kategorií jsou sladké mlsky - kompoty, marmelády, džemy... a třetí kategorií jsou chuťovky v nálevu - ryby, sýry a uzeniny... Podrobnosti a taky přihlášku do této soutěže najdete na internetu www.maryska.cz nebo, pokud budete mít cestu do Bohumína, můžete se přihlásit přímo v Salonu Maryška na náměstí TGM v Novém Bohumíně. Uzávěrka je 10.ledna. A pokud se někdo od nás ze severu hlásit budete, dejte vědět, abychom věděli, komu máme fandit a držet palce až do 2. února, kdy proběhne vyhlášení výsledků. A to je pro dnešek vše - zbývá jen pozvat vás k dalšímu Kulináriu ČR Sever - na sobotu 12. ledna po deváté dopolední a v repríze na neděli 13. ledna po čtrnácté hodině a taky k rozhlasovému vaření od pondělí 7. ledna - to budeme brouzdat kuchyní slovenskou. Umím si představit, že mnohým bylo líto rozpadu společného státu i kvůli některým jídelním specialitkám - ale naštěstí dobrá kuchyně nezná hranic a navíc už jsme společně v otevřeném schengenském prostoru a tak si docela klidně můžeme na českých sporácích připravit nějakou slovenskou lahodnost - například fazolačku s klobáskou, slepičí paprikáš, makové hřebínky, králíka po slovensku a další výborné krmě. K rozhlasovému vaření i poslechu vás zve Slávka Brádlová.




Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.