Kulinárium 30. září 2006

24. listopad 2011

Pořad věnovaný věcem na stole i kolem něj. Ve vysílání Českého rozhlasu SEVER ho najdete vždy v sobotu po deváté hodině dopolední a v repríze po 21. hodině. Pořad pro vás připravuje Slávka Brádlová.


Kulinárium

KULINÁRIUM 30. ZÁŘÍ 2006

Jako první pustím ke slovu - byť psanému - naše posluchače - mám tu dnes tři vzkazy, které by mohly zajímat více posluchačů. Tak Martin Tomáš nám prozradil jeden zajímavý fígl na přípravu křehkého masa - maso prý pěkně zkřehne, když ho pokapeme šťávou z kiwi. Znalci se teď pousmáli a pokývali hlavou - ano, tohle dobře umí i citronová šťáva nebo lžíce vína - zřejmě ty kyselinky obsažené ve šťávě umí s masem toto kouzlo obecně. Za test s kiwi bych se přimlouvala a přimlouvala bych se i za konzumaci kiwi v syrovém stavu, je to vitamínová bomba značky C. Martinovi díky za radu.
A pojďme dál - už je to hezky dlouho, tuším někdy v březnu, co jsem vám dodávala k medovým plackám od paní Marie Vořechovské z Chomutova i krém, respektive recept na něj, jak mi ho paní Marie poslala. Medové placky jsou totiž po upečení tvrdší, křehké a krémem krásně naměknou a proleží se. Paní Jana Svobodová se právě po tomto krému pídí znovu a teď, tak jestli si ho chcete poznamenat i vy, je to takhle:
Utřeme 25 dkg tuku - paní Marie dává půl másla a půl hery - se lžicí moučkového cukru a jedním žloutkem. Uvaříme pudink - ale pozor, mléka dáme podle receptu jen půl a druhou půlku tekutiny dolijeme čerstvou - sladkou 33%ní smetanou, tedy šlehačkou a pudink hodně osladíme. Necháme vychladnout a teprve pak zašleháme do tukové směsi. Krém má výbornou chuť - inu, ta šlehačka místo poloviny mléka udělá své. Tento krém se natře na upečenou placku, zakryje se druhou předem upečenou plackou, povrch přelijeme čokoládovou polevou a pravidelně rozsázíme čtvrtky vlašských ořechů tak, aby po rozkrájení moučníku seděla na každé kostičce jedna. Je lepší nechat týden odležet, změkne to a zřejmě se to pak i lépe krájí.
A do třetice tu mám dopis od paní Lenky Nagyové z Kladna: raduje se z prodloužení Kulinária a ještě by prý mohlo být delší, tak mám radost, že se Kulinárium takhle pěkně ujalo a zároveň odpovídám na její dotaz ohledně abecedy koření - ano, ke koření se budeme vracet, protože koření je tou pravou korunou kuchařského umění. A jistě mi dáte za pravdu, že to není v množství, ale spíš v nápaditosti, uměřenosti a kombinacích. Tak se podívám, kam jsme s kořením došli a od října vám zase týden co týden dodám kapitolku o kořeních a kořenících směsích a taky o bylinkách. Hotovi s tím tedy nebudeme ani hned, protože to je obor náramně obsáhlý a bohatý - a taky zajímavý.
Paní Lence za námět a inspirativní dopis posílám jeden časopis, který se vaření, pečení a smažení věnuje na špičkové úrovni - tak tam zas třeba najde nějakou inspiraci ona. Těším se i na vaše dopisy, lístky a emaily - s dotazy, náměty a dobrými tipy do kuchyně. Listárna přijde na řadu opět při posledním vydání Kulinária v měsíci a jeden z vás se opět může těšit na drobný dárek.


SOUTĚŽ
Tak tak, na soutěžní úkol měsíce září už máte vlastně jen pár hodin - uzávěrka je v úterý 3. října, v pravé poledne, takže nejspolehlivější už bude spíš email, než klasická pošta. I když - i to by se mohlo do úterka stihnout. Tak na co se ptám tentokrát - tentokrát se ptám, jaký je váš receptík na nějakou zajímavou naloženou nebo zavařenou specialitku, na něco, co přetékající regály supermarketů nenabídnou. Naše adresa - Český rozhlas SEVER, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem, a heslo KULINÁRIUM, nebo můžete využít adresu emailovou - kulinarium@sever.rozhlas.cz.
A když jsem si přepočítala soboty v měsíci září, musím říci, že nikoli 4, ale 5 z vás se může těšit na výhru - na kuchařku posluchačských receptů Recepty na dobrou chuť a jeden nebo jedna z soutěžících v právě skončeném čtvrtletí se ještě bude radovat z cibulákového etažéru. Za týden, v sobotu 7. října se dozvíte, jak to dopadlo.


Teď jen trochu přeskočím v čase a velmi dopředu připomenu, že v listopadu budeme opět plést ponožky pro některý ze severočeských dětských domovů, tak už můžete shledávat klubka a jehlice a třeba si udělat něco, jak se říká "pro strejčka Příhodu", abyste toho pak v listopadu neměli/y moc najednou. Však paní Božena Šedivá z Košťan se nám už pochlubila, že nejenže má klubka a jehlice připravené, ale že už taky plete.
U Kulinária zas na slyšenou 7.října - po deváté dopolední a v repríze po deváté večerní.Od pondělí 2. října vám jako denní recepty nabídneme záviny z receptáře paní Ivy Svobodové ze Židovic - tak si můžete porovnat, jaké záviny děláte vy doma a možná, že se necháte zlákat k vyzkoušení nového receptu.

Spustit audio