Kulinárium 15. března 2009

19. únor 2015

Abychom začínali zvesela, sáhnu opět pro jeden z gastrovtipů, které jste posílali v rámci lednové soutěže. Ten dnešní je od paní Lenky Nagyové z Kladna. Baví se dva kolegové v práci. "Ta ženská zaměstnanost, to je hrozná věc, přijdu domů, žena nikde a na stole jen cedule - oběd máš v troubě." "Prosím tě, na co si stěžuješ", odvětil kolega, "to já když přijdu domů, tak mám na stole lístek Oběd máš v kuchařce na straně 48...".

Soutěž

Bez které suroviny by se nedala připravit následující jídla... lepenice, couračka, roztrhané rukávce, podlesníky, cacarka, záhorácký závitek, hladovica, chábovica, křampes...
Nemyslím ani sůl, ani některé koření.
Na vaše odpovědi čekám do úterý 24.března a v neděli 29. už zas budeme gratulovat výhercům, takže zatím máte čas na hledání správné odpovědi. Ve hře je opět krásný kus cibulákového porcelánu - tentokrát je to dortový talíř na nožce a publikace o vzniku a historii naší hymny.
Adresy - buď klasická poštovní Český rozhlas SEVER, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem a heslo KULINÁRIUM nebo emailová - kulinarium@sever.rozhlas.cz.
Dnes jsme to vzali v textu zkrátka, ale to další Kulinarium pro vás chystám už zase na neděli, na 22. března. Dozvíte se víc o exotickém ovoci durianu, naučíme se pěstovat úžasnou bylinku stévii a protože jaro přeje dobrým předsevzetím ve výživě, zastavíme se u termínu zdravá výživa a taky posedíme s nutričními terapeutkami, které umějí poradit, když musíme držet dietu kvůli nějakému zdravotnímu problému. Za týden se zaměříme na diabetickou dietu.
Od pondělí 16.března startujeme další týden rozhlasového vaření a budou to velikonoční inspirace. Sáhla jsem pro ně do vašich dopisů i z minulých let - naučíme se berlínské velikonoční perníčky podle Marty Střeštíkové, velikonoční jidáše a věnec podle Evy Klimešové, velikonoční hlavičku podle Marty Klenorové, vaječný tvaroh podle Anežky Karlové, nádivku podle Viktorie Čížkovské a nekynuté jidáše podle Ludmily Vajglové. A v tom velikonočním inspirování budeme pokračovat i v dalších týdnech - až do toho opravdu velikonočního.






Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.