Kulinárium 14. dubna 2007

24. listopad 2011

Pořad věnovaný věcem na stole i kolem něj. Ve vysílání Českého rozhlasu SEVER ho najdete vždy v sobotu po deváté hodině dopolední a v repríze v neděli po 15. hodině. Pořad pro vás připravuje Slávka Brádlová.


KULINÁRIUM 14. DUBNA 2007

Jaké je to vaření, bez bylinek - koření
Dnes to bude v abecedě koření štiplavé a palčivé - probereme si kopřivu. Možná se řeknete, že s kopřivou na vás jdu pozdě, vždyť velikonoční nádivka, do které tradičně patří, je už dávno upečená a snědená. Ale kopřiva může mít své místečko v kuchyni i jindy - ať už jako součást pokrmu nebo léčivka. Ta její nepříjemná žahavost se ovšem využívala i k léčebným kúrám - vyšlehat se kopřivami prý pomáhá při reumatismu. Nechci pochybovat o moudrosti věky prověřené, ale přece jen bych byla trochu opatrná - po vyšlehání kopřivami se může zdát, že základní bolest reumatická odezněla. Ale faktem historicky ověřeným je, římští vojáci se kopřivami šlehali pro povzbuzení krevního oběhu při bojích.
Kopřiva je bohatou zásobnicí různých užitečných látek - chlorofyl, třísloviny, vitamin C, hořčík, vápník, draslík, karoten a tak dále. Jako léčivka pomáhá kopřiva při trávení, podporuje tvorbu krve, je močopudná, najdete ji ve směsích určených k léčení dýchacích cest, reumatismu, cukrovky. Na jaře pomáhá netoxikovat a nastartovat organismus a nezanedbatelné je i využití v kosmetice - opláchnout si vlasy po umytí odvarem z kopřiv - to už je hezky starý a stále fungující vynález.
Ty žahavé látky se už při teplotě 80 stupňů Celsia rozkládají, stačí kopřivu i jen krátce spařit a využít ji můžeme nejen do té už zmíněné velikonoční nádivky, ale i do polévek, nebo jako náhradu špenátu, v mletých masech se taky uplatní - stejně jako v zapékaných bramborách nebo těstovinách a jistě si šikovná kuchařka najde i řadu dalších možností. Jeden tip vám nabídnu taky v rámci receptů příštího týdne, kdy budeme připravovat pokrmy z mletého masa. Nejlepší jsou mladé jarní výhonky, v plném létě využíváme jen mladé, ještě nekvetoucí vrcholky kopřiv nebo výhonky, které vyrazí po obsekání.


Logo

SOUTĚŽ
Soutěž Kulinária běží každý měsíc a pro měsíc duben to máte - myslím, docela lehké -napište alespoň pět plodů, jedlých plodů, které mají oranžovou barvu. Můžete psát plody tuzemské i exotické, hlavně aby byly oranžové.
Na vaše odpovědi čekáme na adrese Český rozhlas SEVER, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem, heslo KULINÁRIUM, nebo můžete využít adresu emailovou - kulinarium@sever.rozhlas.cz. Máte pořád ještě dost času na přemýšlení - uzávěrka soutěže je v úterý 1. května v pravé poledne. Výherce v měsíci bude od dubna sice jen jeden, ale cena bude stát za to, rozhodně potěší ty, kteří se rádi pohybují v kuchyni a rádi tam něco pro mlsné jazyky svých bližních připravují. Nezrušili jsme ani čtvrtletní velkou cenu, takže trocha toho přemýšlení se vám může docela hezky vyplatit.
Těším se na vás zase za týden - 21. dubna po deváté hodině při premiéře Kulinária a v neděli 22. dubna po 15. hodině v repríze. To budeme vařit se zpěvákem a muzikantem Martinem Maxou, v abecedě koření a bylinek si popovídáme o kmínu, historik Vlastimil Vondruška vám představí patrona pekařů a obchodníků s vínem - svatého Firmina a já nezapomenu na slíbený kopřivový recept - budou to pirohy s mletým masem a kopřivami. A když už jsme u receptů, tak vězte, že od pondělí 16.dubna budeme právě péct a vařit z mletého masa, začneme takovou českoitalskou variací - masovými knedlíčky v rajské omáčce, dáme si karbanátky s bramborem - ale pozor, nebude to brambor jako příloha, ale jako součást karbanátku, upečeme si řízečky se sýrem, další karbanátky s překvapením a klasickou sekanou i sekanou schovanou.


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.