Kulinárium 14. července 2007

24. listopad 2011

Pořad věnovaný věcem na stole i kolem něj. Ve vysílání Českého rozhlasu SEVER ho najdete vždy v sobotu po deváté hodině dopolední a v repríze v neděli po 15. hodině. Pořad pro vás připravuje Slávka Brádlová.


KULINÁRIUM 14. ČERVENCE 2007

SOUTĚŽ
Média přinesla radostnou zvěst, že hořické trubičky dostaly punc jedinečnosti - ochrannou známku Evropské unie a od té doby už ty pravé hořické trubičky nikde jinde nesmějí péct, než právě v Hořicích. Tedy péct je mohou leckdes, pokud mají k dispozici recept, ale nesmějí jim tak říkat a dostat se k tomu jedinému pravému receptu taky není tak jednoduché. Krom hořických trubiček se touto evropskou ochrannou známkou původu či zeměpisným označením mohou chlubit i další české potravinářské komodity - napište alespoň čtyři - krom už uvedených hořických trubiček. Naše adresa Český rozhlas SEVER, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem, heslo KULINÁRIUM, nebo můžete využít adresu emailovou - kulinarium@sever.rozhlas.cz. Uzávěrka soutěže je v úterý 31. července, vyhlášení výsledků - tedy kdo získá rychlovarnou nerezovou konvici - se dozvíte v sobotu 4.srpna po deváté nebo v neděli 5. srpna po 15. hodině - to podle toho, jestli budete poslouchat premiéru nebo reprízu Kulinária. A všichni účastníci postupují do dalšího čtvrtletního klání o cibulákový servis - tentokrát je to servis na čaj.


Čajový servis pro šest osob

Nikoli "víno, ženy a zpěv" ale: Jídlo a ženy (dle Michala Maška)
Víte, že ženy jsou emotivní konzumentky? Toto konstatování se týká především populace žen pracujících - a těch je dneska ve světě zatraceně mnoho. Vědci - psychologové i "výživologové" přišli na to, že čím víc ženy stresují jejich profesionální aktivity, tím víc to kompenzují permanentním "uždibováním" různých potravin. Se stresem se zkrátka dostavuje tendence ke špatné životní hygieně a práce významně modifikuje stravovací návyky žen.
Při studiu a výzkumech zaměřených na vztah mezi stresem a stravovacími návyky dospěli vědci k zajímavým závěrům. Nutno znovu zdůraznit, že mluvím o výzkumech stresu generovaného profesionálními aktivitami, zejména počtem hodin zasvěcených práci. Pozoruhodné je kupříkladu srovnání žen, které buď nepracují, nebo pracují jen málo, pracujících mužů a pracujících žen. Z těchto tří skupin skutečně právě ony "pracantky" jevily ve výzkumu největší a prokazatelnou tendenci neustále - i při práci - konzumovat po malých kouscích či dávkách nějaké potraviny, a to dokonce i v mezičasech, mezi přestávkami, jež byly jídlu regulérně věnovány. Rovněž tak praktikovaly méně fyzických, sportovních a všeobecně odpočinkových aktivit, zároveň však také konzumovaly více kávy a vykouřily více cigaret... V každém případě je jasné, že stres opravdu modifikuje hygienu života žen a že takto postižené ženy nacházejí útěchu či kompenzaci především právě v jídle. Snad není třeba dodávat, že takové systematické uždibování potravin (snad kromě ovoce a zeleniny) je také významným faktorem rostoucí nadváhy - a v tomhle smyslu je zvláštní, že těžký či trvalý stres tedy nemusí nutně ústit jen ve ztrátu tělesné váhy, ale naopak - prostřednictvím uždibování - i k tloustnutí: Zřejmě tedy musíme přehodnotit i některé zažité stereotypy svého vnímání: támhleta mírně obézní blondýnka - poslyšte - ta ale musí mít zřejmě obtížnou práci...!


Kokosová roláda

Je čas se loučit a taky zvát k poslechu Kulinária nového. Bude na vás čekat ve vysílání Českého rozhlasu Sever zase za týden - v sobotu 21. července po deváté dopolední a v repríze pak ještě v neděli 22. července odpoledne po 15.hodině. Sejdeme se s moderátorem Petrem Novotným - jistě víte, že on k jídlu může hovořit dlouze, zajímavě a zasvěceně. S mistrem lustrařem z Kamenického Šenova - s Emilianem Benešem se vypravíme za cizokrajnou kuchyní - však jich za ta léta putování s lustry poznal dost a dost. Připravené bude další povídání o stravování podle krevních skupin a taky další dílek abecedy koření a bylinek - M jako meduňka. Samozřejmě chybět nebude soutěž a receptík - v sobotu budeme kuchtit rybu se smetanou a paprikou, protože už od pondělka se budeme věnovat kuchyni rybí, takže se můžete naučit filé s pestem, rybu na rozmarýnu, kapra na divoko a taky na zázvoru, francouzské brambory s filé a filé z marinády. Recepty vysíláme každý všední den před půl desátou a v repríze odpoledne kolem půl jedné. Všechny je taky najdete na internetu - sever. rozhlas.cz a věřte, že náš receptový archiv už je dost úctyhodný.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.