Kulinárium 12. ledna 2008

24. listopad 2011

Pořad věnovaný věcem na stole i kolem něj. Ve vysílání Českého rozhlasu SEVER ho najdete vždy v sobotu po deváté hodině dopolední a v repríze v neděli po 14. hodině. Pořad pro vás připravuje Slávka Brádlová.


Vánoční a silvestrovské stoly už jsou dávno sklizené, ale při četbě jedné agenturní zprávy z francouzského kulinárního světa mě napadlo, jak bychom asi zareagovali my Češi, kdyby nás chtěl někdo připravit o nějakou tradiční vánoční laskominu. Věc se má tak - Francouzi milují husí a kachní játra, z celosvětové roční produkce, která se pohybuje kolem 24 tisíc tun, se právě ve Francii vyrobí zhruba 19 tisíc tun této lahůdky a domácí produkci doplňuje i dovoz - pamatuji na dobrý obchod jednoho severočeského zemědělského podniku, který za vývoz husích jater získal tolik peněz, že vlastně ta játra jim kryla náklady na celý husí chov a co utržili na domácím trhu za husy bez jater, to už byl zisk. V roce 2004 byla husí játra dokonce oficiálně prohlášena za součást francouzského kulturního a gastronomického dědictví. Zanedbatelný není ani přínos ekonomický, protože je to obor, který zaměstnává na 30 tisíc lidí. Jenže bojovníci za práva zvířat zahájili kampaň proti zbytečnému utrpení hus a kachen - ty jsou totiž vykrmovány technologií, která jim působí utrpení. Vzpomeňte na vykrmování hus šiškami v našich domácích podmínkách - to tedy taky není zrovna v souladu s právy zvířat. Společnost s názvem Stop vykrmování nabízela i variantu - místo tučných jater - fois gras - si Francouzi mohli dát faux gras - tedy falešné tučné, takovou speciální rostlinnou pastu okořeněnou lanýži a šampaňským. Zprávy hovoří o tom, že úspěch ochránců zvířat byl víc než střídmý, Francouzi se tučných jatýrek vzdát nechtějí. Ale kdož ví, už od roku 1998 platí směrnice Evropské unie, že žádné zvíře nesmí být krmeno nebo napájeno způsobem,který mu způsobuje utrpení. Násilné vykrmování hus a kachen už je zakázáno v Německu, Izraeli, ve Finsku a taky v Británii. Zákaz dovozu takto získaných husích a kachních jater vyhlásil i guvernér amerického státu Kalifornie Arnold Schwarzenegger - ovšem s platností až do roku 2012.


Logo

A v lednu začneme zlehka, otázkou možná až k smíchu snadnou... Co označují tak krásně melodicky znějící slova: farfale, penne, cannelloni, tagliatelle, fettucine...? Pište, pište, naše adresa je stále stejná: Český rozhlas SEVER, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem a heslo KULINÁRIUM. Psát můžete i na adresu emailovou - kulinarium@sever.rozhlas.cz. Uzávěrka bude 29.ledna, v úterý, v pravé poledne a výherce vyhlásíme v Kulináriu v sobotu 2. února po deváté hodině a v repríze pak následující neděli po 14,00 hodině. Každý měsíc hrajeme o cibulákový porcelán - máte se tedy na co těšit. A já se zas těším na vaše dopisy, lístky, emaily - a nemusí to být jen s odpovědí na soutěž - v listárně na konci měsíce je čas i na vaše dobré rady a zkušenosti, nebo naopak na dotazy, na zajímavé zážitky s jídlem a pitím, na veselé historky z kuchyně a tak podobně. A to už jsme pro dnešek opravdu na konci - zvu vás na rozhlasové vaření v příštím týdnu - od pondělka 14. ledna se vrhneme na kysané zelí - což je jedna z věcí, které jsou úžasně dobré a přitom úžasně zdravé. Začneme u salátů, protože nejzdravější je zelí syrové - možná, že znáte kysané zelí s nastrouhanou mrkví a křenem - my vás naučíme taky salát z kysaného zelí, červené řepy a jogurtu nebo s okurkou a kapií, dáme si vydatnou a chutnou zelňačku s párkem, hrách zapečený se zelím, obložené kysané zelí, záhorácké závitky, minutkové kysané zelí - no zkrátka, pochutnáme si. A v příštím vydání Kulinária, zase v sobotu po 9. hodině a v repríze v neděli po 14. hodině si pochutnáte taky - doufám. Krom jiného vám nabídnu zamyšlení odborníka, proč většinou muži vaří s větší fantazií než ženy a o jídle si popovídáme s podmořským filmařem Steve Lichtagem.




Spustit audio