Kulinárium 10. listopadu 2007

24. listopad 2011

Pořad věnovaný věcem na stole i kolem něj. Ve vysílání Českého rozhlasu SEVER ho najdete vždy v sobotu po deváté hodině dopolední a v repríze v neděli po 14. hodině. Pořad pro vás připravuje Slávka Brádlová.


I pro Kulinárium Českého rozhlasu Sever platí kalendář. 11.listopad - to je svátek Martina, který by měl dorazit na bílém koni - tedy se sněhem. Letos to možná nevychází, na počasí velký spoleh není, ale na vinaře se spolehnout můžeme a tak i letos se úderem 11. hodiny 11. listopadu otevírá nové víno a poprvé se jím také přiťukává a připíjí. Ne že jste to dělali s burčákem!! To by se vám pravověrní vinaři a vínomilové smáli... Tradice svatomartinského vína pochází už z dob císaře Josefa II. - na svatého Martina se poprvé ochutnávalo nové víno a pokud byl majitel vinice spokojen, uzavíral se správcem vinice - hotařem novou smlouvu na další rok. Pak tenhle zvyk skomíral, až vymizel docela, až v posledních letech přišli moravští i čeští vinaři na to, že je to docela pěkná příležitost, jak nabídnout zákazníkům ochutnání nové úrody. Pro pěstitele a vinaře to není tak jednoduché - pod značkou "svatomartinské" se mohou prodávat jen určité odrůdy a druhy a také ne každý tu značku získá - tuto ochrannou známku drží Vinařský fond České republiky, jednotlivá vína posuzuje nezávislá komise a ta teprve řekne, zda víno má všechny potřebné smyslové parametry - svatomartinské víno by mělo zaujmout příjemnou ovocitou vůní a svěží chutí. Z bílých vín se o tuto značku mohou ucházet Müller Thurgau a Veltlínské červené rané, v růžových a červených je to Modrý Portugal a Svatovavřinecké, které by na jazyku mělo být přímo hebce sametové. Popravdě musím také říci, že moravští vinaři v tomto případě ty české přímo válcují. Místa jako Čejkovice, Rakvice, Valtice, Blatnice a další jsou zastoupena dokonce i několika vinaři. Můžeme to vzít podle abecedy od Jiřího Ambrože z Lužic přes Pavla Matúška z Prušánek až k čestnému českému zástupci - k Žernoseckému vinařství. Ať už ochutnáte kterékoli svatomartinské víno, ať vám ta sklenka slouží ke zdraví a pokud teď přemýšlíte, jestli nejsem přehnaně vlastenecká a nezapomínám kvůli našemu svatomartinskému na vyhlášené francouzské beaujolais - tak vězte, nezapomínám - nalaďte si Český rozhlas Sever, magazín Stolečku, prostři se... ve čtvrtek 15.listopadu a dozvíte se víc i o beaujolais.


Logo

Soutěž

Je to vlastně soutěž staronová, která má už několikaletou tradici, už několik let společně pleteme ponožky - letos na ně nečekají děti z dětského domova, ale klienti Ústavu sociální péče ze Staré Olešky na Děčínsku. Jinak zůstávají pravidla stejná - vámi upletené ponožky odešlete na naši adresu - nejpozději do 27.listopadu by tu měly být. Ve hře je jak nerezová rychlovarná konvice, tak po kilogramu pletací příze od českého výrobce pro pět dalších oceněných. Ještě ta adresa: Český rozhlas SEVER, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem a heslo KULINÁRIUM. Druhé listopadové Kulinárium končí, ale za týden pro vás budeme mít zase zbrusu nové - potkáme se v něm s viceprezidentkou Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Pavlínou Berzsiovou, poradíme těm, kterým dělá mléko problémy s trávením, nebude chybět ani další dílek abecedy koření, ani soutěž a ani recept, už od pondělí 12. listopadu zahajujeme nové téma - týden s maďarskou kuchyní, takže se můžete těšit na pravou maďarskou polévku fazolačku, slepičí paprikáš, plněné papriky bez masa, taky na kapra z Budína a roštěnky Esterházy, slavnostní salát podle Gundela a Kossuthův moučník. Recepty najdete ve vysílání každý všední den kolem 10:50 dopoledne, o víkendu v magazínech Kulinárium a Rady nejen do zahrady a máte je taky na našem webu - sever. rozhlas.cz. A jestli vás zajímají drobné a někdy nepříliš známé nebo užitečné gastronomické informace, pak nezapomeňte na nový magazín ve vysílání ČR Sever - Stolečku, prostři se - každý všední den kolem půl šesté ráno a pro ty, kteří se probouzejí později, ještě kolem 12:50.


Prostřený stůl se špekovými knedlíky



Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.