Kulinárium 10. března 2007

24. listopad 2011

Pořad věnovaný věcem na stole i kolem něj. Ve vysílání Českého rozhlasu SEVER ho najdete vždy v sobotu po deváté hodině dopolední a v repríze v neděli po 15. hodině. Pořad pro vás připravuje Slávka Brádlová.


KULINÁRIUM 10. BŘEZNA 2007

Jaké je to vaření, bez bylinek - koření
Písmenko K nám v abecedě koření ještě dlouho vydrží, dorazili jsme ke kerblíku a to zdaleka není konec kořeníček u tohoto písmene. S kerblíkem se můžete setkat ve starých - hodně starých kuchařkách nebo v kuchařkách anglosaských zemí a taky v kuchařkách francouzských, protože kerblík patří společně s pažitkou, petrželkou a estragonem do základní sestavy bylinek "fines herbes". Můžete se setkat i s názvem kerblík třebule a už kvůli tomu starobylému názvu stojí za to říci si o něm víc - a kvůli jeho kořenícím i léčivým účinkům ho pak zařadit na repertoár častěji užívaného koření.
Kerblík je vzhledem podobný petrželi, je to jednoletka z čeledi miříkovitých a co by mohlo zajímat zahrádkáře nebo takzvané kuchyňské bylináře - dá se velmi snadno pěstovat, jak venku na záhonech, tak doma, třeba na okně v květináči. Semínka už se dají běžně koupit. A protože kerblík je otužilý, můžete s výsevem začít už teď v březnu, klíčí asi 2 týdny a ještě prozradím, že kerblík můžete využít na ekologické zahrádce k odpuzování plžů a mšic. Jen bych doporučovala několik vln výsevu, protože ve chvíli, kdy kerblík rozkvete, ztratí aroma, o které jde především. Však už slavný Petr Mattioli v 16. století doporučoval přidávat kerblík do krmí, které pak bývají "vonnější a chutnější". Tou chutí a vůní je pro nás zajímavý podnes, využíváme ho zejména za čerstva, sušením se jeho kvalita ztrácí. Ale můžeme si pomoci rychlým zmrazením jednotlivých porcí nasekaného kerblíku, pak se vůně zachová lépe.
Kerblík poskytuje krom vůně a chuti taky docela dobré účinky léčivé - uklidňuje, působí močopudně, podporuje trávení. A je-li vám to ještě málo, tak odvar z listů prý příznivě působí na pleť. Zajímavý je i obsah vitamínu C - kerblík ho má až 4x víc, než vyhlášené citrusy a obsahuje i slušný podíl karotenu, vitamínu E a různých minerálních látek. Je zkrátka dost důvodů zařadit kerblík na jídelníček. Jeho využití může být velmi rozmanité - můžete ho přidat do polévek, omáček teplých i studených, salátů, vynikající je k vaječným a rybím pokrmům a k jídlům z plodů moře, do pomazánek, k fazolkám... vyhlášená frankfurtská zelená omáčka se bez něj neobejde, nesmí chybět v už zmíněné směsi jemných bylin kuchyně francouzské... Snad by bylo jednodušší říci, kam se kerblík se svou jemně anýzovou vůní nehodí.


Trojdílný cibulákový kabaret

SOUTĚŽ
Pro měsíc březen to je otázka, která může vyvolat libé vzpomínky z dětství i nekonečné dohady na téma, jestli tu rajskou vařila líp moje maminka nebo tvoje... která kuchařka, jako osoba podle vás vaří nejlíp? Může to být samozřejmě i kuchař. Měsíc březen má 5 sobot, takže 5 autorů zajímavých, vtipných odpovědí se opět může těšit na výhru a všichni, kteří jste v tomto čtvrtletí alespoň jednou s námi soutěžili, se můžete těšit taky na první letošní čtvrtletní hru o pravý, originální cibulákový porcelán - na jednoho nebo jednu z vás čeká kolekce hlubokých, mělkých a dezertních talířů.
Uzávěrka soutěže bude 27. března, tedy v poslední březnové úterý v pravé poledne, vyhlášení výsledků v první dubnovou sobotu - 7., opět v pořadu Kulinárium. A ještě adresy - Český rozhlas SEVER, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem, heslo KULINÁRIUM, nebo můžete využít adresu emailovou - kulinarium@sever.rozhlas.cz.
Všimli jste si? Jsme ode dneška s Kulináriem Českého rozhlasu Sever o maličko delší - a stejně jsme si to nedopověděli všechno - tak nezbývá, než vás pozvat k poslechu opět za týden - ve stejnou dobu a na stejné stanici - ve vysílání Českého rozhlasu Sever. Nebude chybět setkání s historikem Vlastimilem Vondruškou a pozor - připravil pro vás nový seriálek - tentokrát na téma - patroni dobrých kuchařů, cukrářů, vinařů a tak dále. Nebude chybět abeceda koření - stále ještě písmeno K - pro příště K jako kurkuma, nebude chybět připomínka soutěže a taky nový recept. Ostatně novou sadu receptů najdete ve vysílání Českého rozhlasu sever už od pondělí 12. března - to začneme vařit, péct a smažit podle paní Aleny Svatošové z Krásné Lípy. Těšte se na sladké (piškotové) tajemství, na řepánky, martinské rohlíčky, opilý štrúdl a speciální nálev na nakládání okurek. O příštím víkendu se s vařením vypravíme do zahraničí - naučíme vás běloruskou bramboračku a sibiřské kuře v kopru.


Logo
autor: Alexandr Mitrofanov
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.