Krkonošské muzeum v Jilemnici a sláva českých lyžařů

12. březen 2014

Říká se, že Jilemnice je Mekkou českého lyžování. Proto není náhoda, že právě v podkrkonošském městě je muzeum s úchvatnou lyžařskou expozicí s historickými lyžemi, fotkami nebo diplomy z několik desítek let starých závodů, medailemi a dalšími lyžařskými artefakty.

O chod muzea se stará historik Jan Luštinec a asi málokdo se v historii lyžování orientuje lépe. Sám je vášnivý běžkař a dějiny svého oblíbeného zimního sportu má opravdu skvěle zmapované.

„Mám velmi rád tyto průkopnické časy, protože v sobě mají možná až úsměvný půvab, když vidíte, o co se bojovalo, jak se diskutovalo o tom, jak by měl vypadat lyžařský stejnokroj nebo když se debatovalo o tom, zda je lyžař nebo lyžec,“ popisuje Jan Luštinec.

Za více než 100 let se v lyžování pochopitelně řada věcí neuvěřitelně změnila. Nad obrovským posunem týkajícím se techniky i vybavení proto kroutí hlavou i uznávaný historik.

„Když se jela první turistická padesátka, tak se jela 12 hodin! Pak tady máme krásný filmový snímek z roku 1922, který předvádíme návštěvníkům – tam se jela za 4:40… A kolik bylo letos na padesátce?“ srovnává Jan Luštinec dnešní výkony Sundbyho, Legkova a dalších na nedávno skončené olympiádě s těmi z tzv. běžkařského pravěku.

Josef Rössler - Ořovský v Jilemnici

Z bohaté historie českého lyžování zná pochopitelně řadu kuriózních situací a historek. Ta z počátku 20. století je ale jeho nejoblíbenější.

„V Jilemnici bývalo kluziště, a tam se hodně lyžovalo... Jednou tam opět dámy a pánové lyžovali - byl mezi nimi i tehdejší slavný závodník Hynek Bedrník... A najednou se tam objevil jelen. Dámy začaly ječet, ale Hynek Bedrník se nelekl, byl povoláním řezník, měl jen jednu hůl, jak bylo tenkrát zvykem, a toho jelena tam zabil,“ vypravuje Jan Luštinec.

Něco podobného už je dnes asi nepředstavitelné, ovšem kuriózních momentů bylo v historii lyžování několik. A právě to připomíná lyžařská expozice v Krkonošském muzeu.

autor: David Nyč
Spustit audio