Křídlatka japonská pomáhá při menopauze i problémech s prostatou

13. duben 2021

Křídlatce japonské se líbí ve vlhku, kolem potoků a řek, dorůstá do výšky až dva metry a tvoří bujné, neprostupné porosty. Lidé ji často vnímají jen jako obtížný plevel – tahle rostlina ale umí i léčit.

Výhonky křídlatky japonské jsou jemně nakyslé, chutnají trochu jako rebarbora. Obsahují, stejně jako kořeny křídlatky, resveratrol – jde o silný antioxidant, který pomáhá při srdečních nemocech.

Pomůže také při borelióze, která se projevuje bolestí kloubů a svalů. Obsahuje také fytoestrogenem, který pomáhá ženám v menopauze, zmírňuje návaly a změny nálad. Mužům zase pomůže při problémech s prostatou.

Když vylouhujete listy křídlatky ve vodě, nebo v alkoholu, získáte ochranný prostředek proti plísním. Sama křídlatka je proti plísním odolná.

Ve formě odvaru uleví křídlatka astmatikům a alergikům, pacientům se zánětem průdušek a se silným kašlem. Kloktání takového odvaru pomůže při krvácení dásní.

Křídlatku japonskou, říká se jí též pohánkovec japonský, využívají v Japonsku i v kuchyni – jako horskou zeleninu. Konkrétně mladé výhonky, utržené brzy po jejich vyrašení na jaře.

Krátce povařené a oloupané výhonky rychle zchladí, nechají přes noc odležet, aby zmizela svíravá chuť, ráno propláchnou a pak doplní máslem, sójovou omáčkou, nebo oblíbeným dipem.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz , www.celostnimedicina.cz , bylinkyproradost.cz , www.paukertova.cz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.