Kotlety našeho dědy
Není známo, zda jsou dědovy proto, že je nějaký děda sám dělal nebo proto, že je měl rád. Ale po vyzkoušení je vysoce pravděpodobné, že je budete mít rádi i vy…
Suroviny :
4 vepřové kotlety
1 zeleninové lečo
1 cibule
6 stroužků česneku
4 lžíce oleje
4 lžíce kečupu
1 deci světlého piva
150 g sýra Niva
sůl
pepř
topinky
Postup:
1. Od kotlet odkrojíme kosti, maso naklepeme, osolíme, opepříme.
2. Nakrájenou cibuli zpěníme na rozehřátém oleji a opečeme na ní připravené kotlety z obou stran.
3. Opečené kotlety přendáme na teplý talíř, do šťávy po pečení dáme kečup, lečo, nadrobno nakrájený česnek, zalijeme pivem a krátce podusíme. Podle chuti osolíme, dopepříme, vrátíme zpět maso a necháme ho prohřát.
4. Připravíme topinky, podáváme je k masu s lečem a ještě posypeme strouhanou nivou. Silnější nátury mohou dozdobit feferonkou.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.