Kotlety můžete upravit na mnoho způsobů. Zkuste je pečené s citrónovou kůrou a zeleninou
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
A pečené kotlety s citrónovou kůrou a zeleninou jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.
Suroviny:
4 vepřové kotlety s kostí, dijonská hořčice, kůra z jednoho citrónu, 2 mrkve s natí, celer s natí, kelímek sladké smetany, sůl, pepř
Postup:
Troubu rozehřejte na teplotu 180°C. Kotlety zlehka naklepejte a na okrajích několikrát nařízněte. Potřete je tenkou vrstvou hořčice a osolte a opepřete. Naskládejte je do pekáče.
Oloupané mrkve a celer nakrájejte na hranolky a přihoďte ke kotletám. Osolte, opepřete a zasypte strouhanou citronovou kůrou.
Vše zalijte smetanou. Vložte do trouby a pečte půl hodiny přiklopené nebo překryté alobalem. Poté kotlety se zeleninou odklopte a ještě deset minut dopečte.
Nakonec nasekejte celerovou a mrkvovou nať najemno a ještě horké maso zasypte pořádnou hrstí.
Kotleta (z francouzského côtelette, tedy „žebírko“, to původem z francouzského côte, resp. latinského costa, tedy „bok“, „žebro“) je plátek masa z boku zvířete poblíž páteře, zpravidla s kostí. Kotleta může být vepřová, telecí, jehněčí, řidčeji hovězí.
Související
-
Vepřové kotlety na smetaně se žampióny vám budou určitě chutnat. Vyzkoušejte maso s nápadem
Vepřová kotleta je výborné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá recepty, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
-
Vepřové kotlety po francouzsku. Středomořská vůně na vašem stole
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. A tento recept vám navíc nedá ani moc práce.
-
Máta nepatří jen do mojita, ladí i s masem. Kotlety na mátě...
Má svěží vůni, mentolovou chuť a dnes patří mezi oblíbené bylinky v naší kuchyni. Ale nebylo tomu tak vždy. Máta peprná, kterou v kuchyni používali již staří Římané...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.