Konec výmluvy na osobu blízkou?

6. únor 2013

19. ledna skončila chybujícím řidičům možnost vymluvit se při dopravním přestupku na osobu blízkou. Co se změnilo a jak to bude vypadat v praxi?

Změny se týkají přestupků, které zaznamenal třeba stacionární radar. Majiteli vozu pak dorazí obálka od obecního úřadu s rozšířenou působností s fotografií a výzvou na zaplacení pokuty, odpovídající blokové pokutě, kterou byste dostali přímo na místě. Na zaplacení máte lhůtu patnáct dní. Pokud byste se přitom rozhodli na výzvu nereagovat, může se později výše pokuty vyšplhat až na deset tisíc.

Když navíc vše včas stihnete, nehrozí vám zákaz řízení jako u stejného přestupku, který ovšem zaznamenala třeba dopravní hlídka. Stále můžete říct, že vaše auto řídil někdo jiný - pak ale prozradíte kdo a kde bydlí. Do patnácti dnů pak musíte poslat dopis s vysvětlením a všemi údaji o řidiči. Pokutu pak zaplatí ten, komu jste auto půjčili a vám už nic nehrozí.

Takový hříšník ovšem může zapírat a nebo uvede, že auto řídil někdo třetí a příslušný úřad ho musí vypátrat. Když se to nepovede nebo i třetí řidič řekne že auto v době přestupku neřídil, vrací se pokuta opět k majiteli vozu. Automaticky se vám ale k částce přičte tisíc korun za správní řízení a pokuta se opět může vyšplhat až na deset tisíc korun. Navíc přijdete i o body, což vám v předešlých případech nehrozí.

Je tady i možnost že pokutu prostě nikdo nezaplatí. Před spácháním přestupku ale musíte vaše auto nahlásit jako ukradené, popřípadě že vám byly ukradeny značky nebo že probíhá převod vozu na někoho jiného.

Odborníci a dopravní experti ovšem tvrdí, že i tato novela zákona má díry. V zákoně je sice jasně řečeno, že pokud nebude vypátrán viník, pokutu platí majitel vozidla, ale až praxe ukáže, jak se budou řešit případy, kdy majitel vozu uvede za řidiče například Van Guyena z bydlištěm v Hanoji.

A co třeba případ, kdy vám někdo večer ukradne auto, spáchá několik přestupků a vy odcizení nahlásíte až ráno nebo další den. Pochopí to příslušné úřady a odpustí vám pokutu?

autor: Milan Král
Spustit audio