Koncepce rozvoje okolí jezera Milada je hotová. Bez zrušení chráněného ložiskového území tam ale nemohou vznikat větší stavby

23. květen 2023 15:00

Architekti ze studia Mandaworks po zhruba třech letech dokončili koncepci rozvoje okolí jezera Milada na Ústecku. Do studie doplnili připomínky lidí, měst a úřadů. Aby se ale tyto plány mohly uskutečnit, je nutné odepsat zásoby uhlí.

Původní architektonický návrh se podle Cyrila Pavlů, jednoho z jeho tvůrců, příliš nezměnil – šlo podle ně víceméně o detaily. Při několika veřejných projednáních a procházkách třeba architekti od lidí získali poznatky o tom, kde by bylo vhodné oddělit cyklisty od aut – kvůli ochraně vodních ptáků pak zmenšili lodní molo na trmické straně.

Podle návrhu architektů ze švédského studia Mandaworks má být celé území rozděleno do několika částí s různým využitím – hlavní rekreační oblastí zůstane strana u Hrbovic, kde je hlavní pláž – tam se počítá se sportovišti nebo i kempem.

Naopak protější strana by měla zůstat co nejvíce přírodní a zejména vodním sportům by pak měla sloužit trmická strana. Z nevyužívaného areálu chabařovických oceláren by mělo být kulturně-sportovní centrum a u vody by měla vzniknout menší pláž

Celou koncepci i s obrázky je možné si prohlédnout na webu Vize Milada.

Okolí Milady se ale zatím nějak zásadněji proměňovat nebude. Palivový kombinát Ústí sice s městy a obcemi spolupracuje na úpravách územních plánů, hlavní je ale zrušení chráněného ložiskového území – Česká geologická služba by měla mít do dvou let hotové zmapování jako podklad pro odpis zásob uhlí, pak už by se měly aktivněji zapojit okolní města a obce.

Dokud totiž nebude zrušená ložisková úprava, nebudou tam města investovat – nemohla by totiž pak třeba vybírat parkovné a nebylo by ani možné budovat větší stavby.

Spustit audio

Související