Kompotové řezy
Je čas udělat ve spíži místo novým kompotům!
Suroviny:
1 švestkový kompot (obsah 720-750 ml)
2 hrnky polohrubé mouky
tři čtvrtě hrnku cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
půl hrnku oleje
1 kypřicí prášek
případně ještě švestky na povrch
Postup:
- Rozmixujeme kompot i se šťávou.
- V míse elektrickými metličkami ušleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, přišleháme olej a předem rozmixovaný kompot.
- Nakonec vmícháme a prošleháme mouku s prosátým práškem.
- Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem, poklademe půlkami švestek a ve středně předehřáté troubě upečeme. Podobně můžeme připravit řezy z meruňkového kompotu.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.