Kolem prodeje městských bytů v Krupce se strhla bouřlivá diskuze. Nájemníci žádali nižší cenu

28. květen 2019

Koalice v Krupce na Teplicku rozhodla 28. května o ceně bytů ve dvou domech v Dlouhé ulici. Nájemníci za byty zaplatí zhruba 8 tisíc korun za metr čtvereční. Od listopadu se částka zvedne na deset tisíc.

Koaliční zastupitelé se řídili znaleckými posudky města. Ty se ale byly o 2 400 korun za metr čtvereční vyšší než cena v posudku, který si nechali udělat nájemníci.

Město si totiž nechalo udělat posudek na administrativní cenu, nájemníci na cenu obvyklou.

Na to upozornila například Marcela Řeháková z opoziční Zdravé Krupky: „Ten druhý posudek ale zohledňuje pouze cenu obvyklou, takže, i když nejsem odborník, tak tam je opravdu úplně jiné zadání. Proto ty ceny nemůžeme srovnávat.“

„Domnívám se, že jsme to zadali dobře, takže nemám vůbec důvod si myslet, že je ten znalecký posudek špatný,“ reagoval starosta Zdeněk Matouš z ČSSD.

Přišlo i několik nájemníků, kteří hájili cenu ze svého posudku, tedy 5 600 korun za metr čtvereční. David Kukla třeba argumentoval špatným stavem domů.

„Od roku 2016 píšu pravidelně stížnosti, že je tam plíseň. Žádal jsem, ať se to zateplí, není tam izolace proti vodě. Druhá věc je přečerpávací jímka – od roku 2010, kdy se sundaly dvě čerpadla a dalo se tam jedno, tak to nefunguje. Pravidelně to teče,“ popsal.

„Vzhledem k tomu, že máme jen jeden plat, protože manžel onemocněl, a máme tři nezaopatřené děti, tak na to nemáme kde vzít. Nedokážu teď říct, jak to budeme řešit – máme na to půl roku,“ reagovala na nové ceny jedna z nájemnic, Marie Ševčíková, která, podobně jako opoziční zastupitelé, kritizovala přístup vedení města.

„Je to zvůle a arogance moci. Nemají žádnou snahu jednat. Když jsme měli ten znalecký posudek, tak jsme věřili, že k tomu třeba přihlédnou, ale oni ne,“ krčí rameny.

Rozhodlo 11 koaličních hlasů. V prvním kole můžou byty kupovat pouze nájemníci, kteří městu nic nedluží. Do konce října za 8 000 za metr čtvereční, pak už za 10 tisíc korun.

„V druhém kole budou mít přednostní právo těch zbývajících bytů ti, kteří si ho koupili v tom prvním kole, a pokud nebudou nějaké byty prodány ani ve druhém kole, bude následovat třetí, které bude otevřeno jakémukoli zájemci a byt získá vždy ten, kdo nabídne vyšší cenu,“ uzavřel místostarosta Rostislav Kadlec z hnutí Krupka naše město.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související