Knihovnička: Čínské pyramidy

4. únor 2016

Autorem zřejmě vůbec první publikace, věnované orientaci čínských pyramid podle světových stran, je český astronom a geodet Jaroslav Klokočník.

O čínských pyramidách se toho mnoho neví, především proto, že Číňané jejich existenci dlouho úzkostlivě tajili. Většina jich stojí v oblasti Si-anu, v provincii Šen-si – a popravdě řečeno, z čistě terminologického hlediska je sporné, jestli to pyramidy jsou. Nejde o stavby z opracovaných kamenů, jaké známe z Egypta nebo Mezoameriky. Jsou to jen kopce z udusané hlíny, čtvercového půdorysu, s víceméně šikmými stěnami a vrcholovou plošinou – a jsou pořádně veliké. I když nejsou tak vysoké jako egyptské pyramidy, některé z nich zabírají větší plochu. Stejně jako ony jsou součástí hrobových komplexů. Nejstarší z nich byly patrně zbudovány ve 3. století před Kristem, ty nejmladší až ve 13. století našeho letopočtu. Všechny si můžete, díky snímkování povrchu Země ze satelitů, prohlédnout na volně přístupných serverech na internetu.

Právě tak se k čínským pyramidám dostal i astronom a geodet Jaroslav Klokočník, jehož velkým koníčkem je archeoastronomie. Už řadu let se zabývá měřením orientace historických památek v Mexiku, Guatemale, Peru, Ekvádoru – a vydal se i do Číny. Své poznatky shrnul v knize, nazvané jednoduše Čínské pyramidy, kterou nedávno vydalo nakladatelství Academia. Nenajdete v ní mnoho historických či archeologických informací, zato se dozvíte, že čínské pyramidy byly beze vší pochybnosti orientovány vůči světovým stranám a že tato orientace není náhodná. Protože při ní bylo zcela jistě užito kompasu, umožňují získané údaje na základě známých paleomagnetických dat potvrdit skutečné stáří jednotlivých staveb. O čínských pyramidách v budoucnu nepochybně uslyšíme ještě mnoho zajímavého. Kniha Jaroslava Klokočníka je jakousi první vlaštovkou.

Čínské pyramidy

O knihu Jaroslava Klokočníka Čínské pyramidy s námi můžete soutěžit.
Šanci na výhru máte do neděle 21. února.

Jaroslav Klokočník: Čínské pyramidy. Praha: Academia, 2015. ISBN 978-80-200-2494-7.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.