Klášterec nad Ohří letos poprvé udělí cenu města

16. březen 2016

V Mostě nebo v Chomutově je to dlouholetá tradice. Každý rok tahle města udělují cenu významným lidem. Klášterec nad Ohří chce něco podobného zkusit letos poprvé.

„Radnice tak chce ocenit občany, kteří dlouhodobě přispívají k rozvoji města, například v oblasti kultury nebo sportu, a podílejí se tak na tvorbě dobrého jména Klášterce nad Ohří,“ vysvětluje starosta Štefan Drozd.

„Návrhy na osobnosti mohou dávat všichni občané města,“ doplňuje Radka Hodicová z odboru komunikace. „Mohou to být fyzické i právnické osoby, které se nějak zasloužily o dobré jméno Klášterce,“ dodává její kolegyně Adéla Chlupová.

Stačí vyplnit formulář, který je k mání na webových stránkách města nebo přímo na městském úřadě. Není v něm nic složitého. Stačí napsat své nacionále, jméno navrhované osoby a krátké zdůvodnění, proč by zrovna dotyčný měl dostat cenu města.

„Cenu pro nás vytvořila místní výtvarnice Jitka Kůsová. Půjde o porcelánovou variantu její sochy Dech anděla, která stojí mezi kláštereckým náměstím a zámeckým parkem,“ říká Chlupová.

Dech anděla - předloha pro cenu města

„Pro radu města jsem vytvořila 15 návrhů. Byl mezi nimi Dech anděla, ale i nové návrhy na zatím nezrealizované sochy,“ popisuje vznik ceny její autorka Jitka Kůsová. Velká socha bude pro tuto příležitost adekvátně zmenšená.

„Jsme město porcelánu, takže cena bude vyrobená ve zdejší porcelánce. Uvítala jsem to, protože kromě toho, že je návrhářství porcelánového tvaru můj původní obor, je to krásný ušlechtilý materiál. Pro cenu města jsem vymodelovala nově anděla vysokého 50 cm,“ říká Kůsová.

Návrhy na historicky prvního držitele Ceny města Klášterce nad Ohří mohou lidé podávat do konce března. Zastupitelé z nich budou vybírat na svém červnovém zasedání.

Spustit audio