Ke „hrobkám“ na Jírově kopci nad Tanvaldem

13. listopad 2011

Na svazích Jizerských hor i Krkonoš, od Tanvaldu až po Žalý, můžete často narazit na nevelké kupky balvanů, soustředěné do skupin po desítkách, někdy i stovkách. Proč tam jsou, není úplně jasné.

Jedno z těchto seskupení se nachází na Jírově kopci mezi Tanvaldem a osadou Český Šumburk. Dnes tam roste les, ale ještě před šedesáti lety bývala v těchto místech pole. Pěstovat na nich cokoliv nebylo jednoduché, půda je tam velice kamenitá.

Tajemné kamenné kupky na Jírově kopci nad Tanvaldem

Vysbírané kameny vršili rolníci na meze, jejichž zbytky jsou mezi stromy dodnes patrné. Kromě těchto dlouhých kamenných pásů vznikaly mezi poli i rozměrné haldy balvanů, nazývané dnes místními „hrobky“. Největší z nich má na výšku 10 metrů.

Tajemné kamenné kupky na Jírově kopci nad Tanvaldem

Není divu – rolníci orali a sklízeli na Jírově kopci už ve středověku. Dochované meze polí tam přímo sousedí se skupinou několika desítek kamenných kupek, které objevíte na západním svahu kopce. Mají v průměru nanejvýš 4–5 metrů a na výšku jsou maximálně dvoumetrové. Těm se „hrobky“ neříká. Našly se v nich uhlíky, které svědčí o jejich středověkém stáří.

Kdo a proč se v té době v pojizerských lesích zabýval stavěním kamenných hromádek? Jak víme, nebylo to jen u Tanvaldu. Odborníci se zatím nedohodli. Někteří z nich se totiž nechtějí smířit s vysvětlením, že i tyto hromádky mohou být jen kamením vysbíraným z polí.

Pokud si je chcete prohlédnout, vydejte se z tanvaldského nádraží do kopce po zelené značce směrem na Příchovice. Po necelých třech kilometrech u hřbitova odbočte po žluté značce doprava. Asi za dvacet minut, víceméně po vrstevnici, dojdete přímo na Jírův kopec. Kamenné řady, „hrobky“ i hromádky jsou v lese všude kolem vás.

Až se jich nabažíte, sejděte po žluté do údolí Kamenice. Odtamtud se můžete vrátit do Tanvaldu k autu. Na vlak je to blíž do Velkých Hamrů.


Zvětšit mapu
autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.