Kde je pohřben Kolumbus?

9. říjen 2004

Leží ostatky slavného mořeplavce v Seville, Santo Domingu nebo snad na Kubě?

Roku 1506 zemřel po těžké nemoci ve španělském Valladolidu Kryštof Kolumbus, muž, který roku 1492 pro Evropu našel Nový svět. Zemřel takřka zapomenut, roztrpčen a zklamán; v přesvědčení, že nově objevené země jsou ostrovy u pobřeží Asie. Právě na nich chtěl být také pohřben; k tomu však došlo až roku 1544. Ostatky Kryštofa Kolumba a také jeho bratra Diega spočinuly na ostrově Haiti, v hlavním městě dnešní Dominikánské republiky Santo Domingu; to víme jistě. Při líčení dalších posmrtných osudů slavného mořeplavce se však dostáváme na nejistou půdu.
Španělé opustili Haiti v roce 1795. Kosti obou slavných sourozenců prý přitom vzali s sebou a převezli je na Kubu. Tam vydržely do roku 1898. Po španělsko-americké válce byly ostatky převezeny zase zpátky do Španělska a uloženy do hrobky katedrály v Seville, kde leží dodnes. To ovšem říkají Španělé... Když se roku 1992 slavilo 500 let od Kolumbovy první objevitelské plavby, v dominikánském Santo Domingu byl Kolumbovi postaven pohřební památník. Pochopitelně nad Kolumbovými ostatky, o jejichž pravosti jsou Dominikánci skálopevně přesvědčeni.
Aby byla záhada místa Kolumbova posledního odpočinku konečně uspokojivě vysvětlena, podrobili Španělé sevillské ostatky genetickým testům. Celý projekt trvá už rok a přinesl zatím jen částečné a předběžné výsledky. Ty podle Josého Lorenta z Granadské univerzity zatím potvrzují, že ostatky, uchovávané ve Španělsku, patří dvěma osobám, u nichž byla prokázána stejná sekvence DNA. Mohlo by tedy jít o sourozence. "Z kostí bohužel zbylo jen málo a žádná z nich není celá," uvedl k tomu ještě španělský genetik. Jedním z mrtvých je podle něj muž ve věku mezi 50-60 lety, na jehož kostech nebyly nalezeny žádné patologické změny. Je to Kryštof Kolumbus?
Genetici teď ještě porovnávají ostatky, uchovávané v Seville, s pozůstatky Kolumbova syna Hernanda a rádi by si prohlédli i údajné Kolumbovy ostatky z památníku v dominikánském Santo Domingu. Dominikánské úřady jim však k tomu zatím nedaly svolení. Posmrtné osudy Kryštofa Kolumba tak zatím stále zůstávají záhadou - a mohou se ještě zkomplikovat. Jak už jsme si řekli, v 19. století uchovávali Španělé ostatky slavného mořeplavce na Kubě. Co když Kryštof Kolumbus sní svůj věčný sen právě tam a ne ve Španělsku či na Haiti? Roku 2006 uplyne od jeho smrti rovné půltisíciletí. Třeba už bude do té doby v té věci jasněji.

Frederik Velinský

Podle zprávy ČTK z 1. 10. 2004
(Genetické testy nevylučují, že Kolumbovy ostatky jsou v Seville).

Pravidelná rubrika Napínavé bádání se vysílá v rámci každého druhého Planetária v měsíci.
Starší texty, uveřejněné v této pravidelné rubrice najdete V ARCHIVU PŘÍSPĚVKŮ.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.