Kateřina Winterová: Před Herbářem jsem děti vyhnala na pole

5. květen 2024

Hraje divadlo, točí filmy i televizní seriály, moderuje televizní magazíny a píše knížky o jídle. Jako zpěvačka se zaměřuje na alternativní elektro-ambientně laděnou hudbu. Hostem Záletů je Kateřina Winterová, držitelka Ceny Anděl jako zpěvačka roku v roce 2002 a z roku 2011 má nominaci na Ceny Thálie a Cenu Alfréda Radoka.

Narodila se v Benešově, dětství prožila v Mělníku. Chodila do dramaťáku, pak absolvovala Hudebně dramatické oddělení Pražské konzervatoře. Patří mezi malou skupinou českých osobností, které se dokázaly prosadit jak v herecké, tak v hudební sféře.

Máte to rozkročení se napříč obory v genech?

No možná, že i jo, protože můj táta, když byl malý, tak ho oslovila produkce jedné pohádky a on v ní hrál. Ale jeho otec byl voják a hereckou kariéru mu nedovolil. Můj táta je velice zručný člověk, takže vedle uměleckého nadání má i technické nadání, takže bych to rozkročení cítila jako veliké

Brala jste své syny na natáčení, do divadla, poslouchali vaše muziku?

Na natáčení Herbáře byli často a podíleli se vlastně i na přípravě, protože jsem je vždycky vyhnala na pole, ať tam laskavě taky něco okopou a pomůžou mamince s výsadbou, setím, pletím. A v divadle byli taky v zákulisí, ale musím říct, že na to reagovali velice negativně. Takže bylo velmi málo těch chvil, kdy v tom divadle byli.

Kateřina Winterová

Bude další série Herbáře?

Dvanáctka bude. Moc se těším. Chtěla bych jenom podotknout, že samozřejmě to není jenom moje práce. Vždycky je důležité, jaké máte kolem sebe lidi, musíte mít silného režiséra, musíte mít silného střihače, já mám skvělou střihačku, která už se mnou nějaký ten pátek pracuje. A možná, že to všechno, ti všichni lidé a jejich touhy to nějak hezky připravit pro diváky se naplnily a naplňují se, doufám, že ještě budou. Takže dvanáctka bude.

Odbočíme od Herbáře k divadlu. Když srovnáte svůj projev v divadle, svůj projev třeba při moderování a svůj projev jako zpěvačky na podiu při koncertu. Kde jste to nejvíc vy?

No, tak nejvíc jsem to já, když vystupuji za sebe. Když to není role, tak to jsem jako nejvíc já. Profesně jsem asi nejvíc divadelní herečka, protože to mám vystudované a v tom prostředí se pohybuju opravdu nejdéle.

Zpěvačka jsem z přání, z talentu a z možnosti stát se tou zpěvačkou. Ale já jsem nejvíc právě ta Káťa na té zahradě, v té kuchyni, kdy dělá chyby, neumí nakrájet cibuli, prostě všechno jí padá, ale pak nakonec vytvoří dort a je šťastná. Asi takhle bych to shrnula, co všechno já obsahuji.

Já jsem se vlastně stala i „spisovatelkou“. Vlastně jsem se skrz úvodníky k těm receptům, kdy píšete, jak jste k němu došla, proč je to tradiční jídlo, dostala do psaní. Takže mám za sebou opravdu několik publikací, a to psaní jsem taky já. Je to strašně příjemné, protože nejsem vidět. Můžu se opravit. Všechno můžu opravit do poslední chvíle. To může být dokonalá Kateřina, která nedělá chyby.

Skupina Ecstasy of St. Theresa ve složení Kateřina Winterová a Jan P. Muchow získala v roce 2003 cenu Akademie populární hudby za nejlepší album v kategorii dance music. Winterová vyhrála i kategorii zpěvačka roku

Ještě mě zajímá moment, kdy v roce 1997 zakládáte kapelu.

Tak, tady bych vás opravila. A je to tak, že já jsem kapelu nezaložila. Nastoupila jsem do kapely, která ač to zní divně paradoxně, tak už byla kultovní. Pak se kapela rozpadla a já jsem vlastně do Extáze byla pozvána Honzou Muchovem, jakožto kapelníkem, lídrem toho uskupení, protože hledal novou zpěvačku.

V roce 2000 jste říkala, že smysl vidíte v něčem jiném, než v tom být známou a časem třeba i slavnou herečkou, že smysl má někomu pomáhat, a to je jediný význam.

Ale to je moje cesta. Pro někoho je ta cesta být slavný a nejlepší ve všem, co dělá. To mu přináší štěstí a třeba nemyslí už na nikoho jiného, protože tu energii nemá, protože ji vkládá do toho, co umí nejlépe. To jsou prostě různý polohy. Každý z nás to má nastavený jinak, ale na druhou stranu si myslím, že všichni můžeme něčím něčemu pomoci. Ale já nechci být úplně naivní a znít jako esoterická příručka, ale fakt si myslím, že v naší moci je něčemu nebo někomu pomoct. A na druhou stranu si myslím, že se člověk zase nemá týrat tím, že není tak dokonalý, aby opravdu každému a všemu pomohl a vyhověl. Prostě to nejde.

Poslední otázka od umělé inteligence: Kateřino, kdybyste mohla vybrat jednu bylinku, která pro vás nejlépe symbolizuje váš pořad Herbář. Jaká by to byla a proč?

Byl by to bez černý, hlavně květy, bezová šťáva. A bez se opravdu objevoval každý rok. Každý rok v Herbáři jsem sbírala bez nebo někdo se mnou sbíral bez. To je prostě něco, co k němu patří. A ještě bych ale zmínila, že to je i dýně. Řekla bych, že dýně opravdu odstartovala celé moje vidění toho přístupu k přírodě, k vaření, k ekologii, k biu. Byla to dýně.

Kudy se v kariéře vydají Kateřiny synové? Co si myslí o muzikálech? Je perfekcionistka? Jaká filmová role pro ni byla nejzásadnější? Proč všechno odstartovala právě dýně?

Spustit audio

Související