Kaštanová polévka
Suroviny: 500g jedlých kaštanů, 3/4 litru masového vývaru, 100g bílého chleba, sůl, bílý pepř, cukr a 2 lžíce másla.
Kaštany nařízneme do kříže a pečeme na plechu ve vyhřáté troubě dokud nezačnou odpadávat slupky. Potom je oloupeme, vložíme do masového vývaru a vaříme asi 30 minut. Vyndáme 8 kaštanů. Zbylé kaštany spolu s vývarem procedíme. Z chleba odkrojíme kůrku a zbytek rozlámeme do polévky, chvíli vaříme. Nakonec osolíme, opepříme, podle chuti osladíme a těsně před podáváním přidáme kousek másla. 8 kaštanů posekáme a zamícháme do polévky.
Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.