Karlovy Vary: Tajemný kostel v lese

23. březen 2008

Z Karlových Varů je to jen kousek k lesní restauraci Svatý Linhart a od ní po Sovově stezce ke kapli, zasvěcené témuž světci. Hned vedle najdete trosky kostela, který patřil k zaniklé středověké osadě Obora.

Obec byla patrně služební vsí v lovecké oboře, která patřila loketskému hradu a stávala už v dobách, kdy po samotných Karlových Varech nebylo ještě ani vidu ani slechu. Zdejší kostel sv. Linharta je poprvé připomínán roku 1246. Obyvatelé Obory to prý, podle pověsti, s jeho výstavbou vůbec neměli lehké. O právo kostel postavit museli zápolit se samotným pekelníkem. Když se jim to podařilo, rozzuřený ďábel ve vzteku vydupal do skal na nedalekém vrchu hluboké stopy svých kopyt. Dodnes se mu říká Čertův kámen... V polovině 14. století bylo založeno město Karlovy Vary, Obora i kostel sv. Linharta se staly jeho majetkem a začaly ztrácet na významu. Obyvatelé se odstěhovali do údolí a jejich obydlí i kostel pohltil les.
Tajemné ruiny přitahovaly pozornost badatelů už v 18. století, archeologické výzkumy kostela a jeho okolí byly započaty v roce 1989 a trvaly několik let. Přinesly řadu zajímavých objevů. Jižně od kostela byl například objeven středověký hřbitov s několika desítkami prostých hrobů. V hlavní lodi bývalého kostela odkryli archeologové pohřeb muže se dvěma dětmi. Nejtajemnější nález byl však učiněn v prostoru rozbitého hlavního oltáře. Částečně i pod jeho sutí tam ležela na boku ve skrčené poloze kostra mladé ženy; podle polohy jejích končetin se dalo soudit, že v době pohřbu měla ruce i nohy svázané. Archeologové podle nálezových okolností datovali tuto událost kamsi do přelomu 16. a 17. století, kdy byl kostel už nějakou dobu opuštěn. Kdoví, komu a čemu v té době sloužil. Pohřeb mladé ženy je nepochybně dokladem dávného násilného činu; nespáchal jej ďábel, ale lidé.
Archeologický výzkum začátkem 90. let minulého století vynesl na světlo i spoustu dalších pozoruhodností ze starší a podstatně slavnější minulosti kostela. Například několik desítek starých mincí, z kosti vyřezanou miniaturu sv. Kateřiny nebo torzo Krista. Zajímavé je i velké množství nalezených železných sošek, zpodobňujících zvířata, lidi nebo třeba jen lidské končetiny. Podle odborníků se jedná o tzv. votivní dary, které obyvatelé osady kladli na oltář sv. Linharta s prosbou o pomoc.
Zbytky zdí kostela byly na sklonku minulého století odborně ošetřeny a konzervovány a celé místo péčí města Karlovy Vary pietně upraveno; v loňském roce došlo i k zásadnímu zásahu do zdejšího lesního porostu. Pokud se sem někdy vydáte, můžete mezi zbořenými zdmi meditovat o pomíjivosti člověka i jeho díla - a pak si zajít na svačinu do lesní restaurace.

Prameny:
Klsák, Jiří: Průvodce po významných archeologických lokalitách v Karlovarském kraji. Karlovy Vary: Karlovarský kraj, 2007.
Stejskal, Martin: Labyrintem tajemna aneb Průvodce po magických místech Československa. Praha: Paseka, 1991.

Pravidelná rubrika Kratochvilná vyprávění o tajemných místech se vysílá v rámci každého druhého Planetária v měsíci.

autor: frv
Spustit audio