„Kaňkované“ neboli „kecané“ koláče
Kleckselkuchen… Suroviny a postup: Do čtvrt litru vlažného mléka rozdrobíme 30 g droždí, pocukrujeme, zamícháme a v teple necháme vzejít kvásek. Pak přidáme 2 žloutky a s 400 g hladké lehce osolené mouky zaděláme těsto. Necháme kynout a připravíme náplně. Tvarohová: smícháme 1 tvaroh (raději z alobalu), 2 vejce, 100 g cukru a citronovou kůru. Povidlová: povidla rozmícháme s trochu rumu. Maková: 200 g mletého máku povaříme ve čtvrt litru mléka s trochou cukru a skořicí, nakonec přidáme trochu rumu. Můžeme dát i pikantnější zavařeninu jako čtvrtou náplň. Drobenka: připravíme ze 100 g másla, 100 g cukru a 100 g hrubé mouky. Vykynuté těsto rozválíme na vymaštěný a vysypaný plech (nebo na pečicí papír) a cik cak lžící nanášíme jednotlivé náplně, nešetříme a mělo by to vyjít tak, aby pak na každém řezu byly všechny typy náplní. Nakonec hustě posypeme drobenkou a ve vyhřáté troubě pečeme při 180 stupních asi půlhodiny – těsto by nemělo být příliš silné.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.