Kamenný mnich na Brnou láká turisty i horolezce. Ti druzí mu ale říkají Čima

12. březen 2021

Nad ústeckou čtvrtí Brná se ve svazích rozkládá přírodní rezervace Sluneční stráň. Její součástí je i neobvyklý skalní masiv – skála, zvaná Samotář či Kamenný mnich.

Sluneční stráň nad Brnou je natočena k jihu, takže pokud počasí dovolí, vyhřívá se valnou část dne na sluníčku. Je součástí naučné stezky Pod Vysokým Ostrým se spoustou naučných tabulí.

Ze Sluneční stráně jsou nádherné výhledy do údolí Labe. Také na ní narazíte na skalní masiv Samotář – říká se mu také Kamenný mnich. Je vlastně takovým protipólem skalních Milenců na protějším břehu Labe. A aby těch názvů nebylo málo, horolezci této skále říkají Čima, její nejvyšší části pak Palec.

Na skále jsou desítky horolezeckých cest různých obtížností. Když se na tento čedičový masiv podíváte zespoda, bude se vám jevit mnohem mohutnější než při pohledu shora. Na svahu totiž tvoří takovou mohutnou hradbu a zadržuje sesouvající se horniny.

Když už budete na Sluneční stráni u Samotáře, podívejte se ještě k nedaleké skalce s názvem Vyžvejklá bambule. Tu mají horolezci také rádi, pojmenovali jí zřejmě tak proto, že má na vrcholu takový vykousnutý, kulovitý útvar.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.