Kafka v Plzni. Němci obnovili kontroly na hranicích s Českem a Polskem. Medailonek přírodní léčitelky Marie Treben

27. září 2024

Ve výstavní síni Západočeské galerie Masné krámy v Plzni je k vidění dvojjazyčná česko-německá výstava Očima Franze Kafky: Mezi obrazem a jazykem. Galerie ji připravila u příležitosti stého výročí spisovatelova úmrtí. Položili jsme několik otázek kurátorce výstavy Ivaně Skálové.

Kolegové z naší z partnerské stanice MDR poslali příspěvek o situaci na německých hraničních s Polskem a Českou republikou, kdy byly nově zavedeny kontroly.

A na závěr si připomínáme Marii Treben, slavnou fytoterapeutku, která se narodila 27. září 1907 v Žatci v rodině majitele tiskárny jako Maria Günzel.

V mládí pracovala v Prager Tagblatt jako sekretářka Maxe Broda. Proslavila se až po 2. světové válce, kdy byla spolu a manželem a synem vysídlena z Československa.

Rodina se usadila v Rakousku, kde se Marie začalo naplno věnovat bylinkářství. O účincích bylinek a také zdravého životního stylu psala články, přednášela a nakonec i vydávala knihy.

Proslavila se v Evropě i USA. Nejslavnější z jejích několika knih je v roce 1980 vydaná knížka Zdraví z boží lékárny. Byla přeložena do 24 jazyků a prodalo se jí přes osm milionů kusů. Některé její léčebné postupy se ovšem setkaly s kritikou odborné veřejnosti.

Marie Treben zemřela v roce 1991 v rakouském Grieskirchenu.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio